Stagflation (låg/negativ tillväxt plus hög inflation) må vara långt borta men ändå är det ett hett samtalsämne i investerarkretsar.
Vinnare och förlorare vid stagflation
Mest läst i kategorin
Investmentbankerna eldar på oron genom att spotta ur sig analyser på hur investerarna bör positionerna sig när stagflationen kommer.
Inget 1970-tal ännu
Som framgår av diagrammet nedan från Deutsche Bank är det inte en överhängande fara. Tillväxten för de största ekonomierna nästa år förväntas vara god. Långt ifrån någon nolltillväxt.
Inflationen börjar dock närma sig en nivå för flera länder som skulle kunna fungera i ett stagflationsscenario (blåfärgad ruta). Men till 1970-talat, då stagflationen var ett faktum, är det fortfarande långt.
Oerfarna investerare
Om det nu visar sig att tillväxtprognoserna för nästa år är för höga samtidigt som skenande energipriser och komponentbrister trycker upp inflationen, ja då är stagflation inte omöjlig.
Det blir i sådana fall en ekonomisk miljö som få nu aktiva investerare verkat i. Investmentbanken Goldman Sachs har därför lägligt plockat fram en analys över vilka sektorer som utvecklats bäst respektive sämst under historiska stagflationsperioder (se tabell nedan).
Läge för värdebolag
När och om stagflationen kommer är det alltså läge att bunkra aktier i hälsovårdsbolag. Det är den sektor som historiskt utvecklats bäst på börsen.
Likaså är stagflation en period då värdebolag med låga vinstmultiplar utvecklas bättre än tillväxtbolag med höga värderingar. Den distinktionen känns igen från aktier att favorisera i ett inflationsscenario.
Såväl fastigheter som banker har klarat sig hyggligt och det är ingen skillnad på avkastningen mellan stora och små bolag.
Undvik verkstadsaktier
Verkstad, som väger tungt på Stockholmsbörsen, är dock sektorn framför andra att undvika.
Samma sak för teknikaktier och råvarubolag. Det är en trio som tillsammans har stor vikt på Stockholmsbörsen.
Om det blir stagflation kommer däremot läkemedelstunga Köpenhamnsbörsen att fira triumfer.
Läs mer:
Dyster prognos över olja och börsen. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.