Aktivistinvesterare låter mycket. Men låt er inte luras. Det är oftast ingen bra affär att ta rygg på aktivisterna.
Varning: Hoppa av aktivisternas aktier
Mest läst i kategorin
Ungefär så ser det ut enligt en analys av investmentbanken Goldman Sachs.
Hoppa av snabbt
När någon finansiell aktivist sätter klorna i något bolag och med hjälp av media basunerar ut diverse krav på förändringar så blir det allt som oftast en positiv reaktion på aktiekursen. Men sedan gäller det att snabbt hoppa av.
2 100 kampanjer från aktivisterna
Det framgår av Goldman Sachs rapport som studerat kursrörelserna i aktierna i samband med aktivisternas intåg. Analysen omfattar alla 2 100 aktivistkampanjer som ägt rum på den amerikanska marknaden sedan 2006.
Första månaden plus 3 procent
Eftersom några kampanjer har blivit extremt framgångsrika föredrar Goldman Sachs att kommunicera utfallet för medianaktien för att bättre spegla utfallet (blå stapel i diagrammet nedan). Då framgår det att medianaktien har levererat en avkastning på 3 procentenheter bättre än marknaden under den första månaden då kampanjen blivit officiell.
Efter ett halvår minus 5 procent
För de investerare som förutsåg detta är det naturligtvis en bra affär. Kursuppgång kunde registreras i 69 procent av fallen. Men sedan kan det vara en god idé att lämna skutan. Efter sex månader har medianaktien nämligen tappat mot index. Efter ytterligare sex månader är facit minus 5 procentenheter.
Rimligtvis är det ungefär samma facit på Stockholmsbörsen. Den största och mest kända aktivistfonden i Sverige är Cevian Capital med uppskattningsvis cirka 130 miljarder kronor i förvaltat kapital. Det är en succé för ägarna – bland annat Christer Gardell – men inte i samma utsträckning för andelsägarna. Åtminstone inte under de senaste åren.
Fonden har visserligen avkastat bättre än börsen sedan start men det är inte med bred marginal. De som tagit rygg på Cevian Capital i bland annat Ericsson, Veoneer och Thyssenkrupp kan notera att dikeskörningar händer även där.