Dagens PS

Utsikterna är goda för en rekyl på börsen

Här söks det efter indikationer för rekyl på börsen
Med ljus och lykta så söks indikationer på en möjlig rekyl på börsen efter årets nedgång. Och ser man till Dow Jones 65-åriga statistik så är oddsen goda. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

Efter nedgången på börsen i år står nu marknaden och velar. Alla söker indiktioner för eventuell rekyl på börsen. Utsikterna är inte direkt ljusa med räntehöjningar, åtstramningar och recession i korten. Men det är numera allmänt känt och aktiemarknaden har sannolikt diskonterat en del sorger och bedrövelser redan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För de investerare som ansluter sig till den senare beskrivningen finns stöd i analystjänsten S&P Dow Jones statistik.

65 års empirisk statistik

Den visar vad som hänt på börsen ett år efter 15 procents börsnedgång eller mer och som varat fem månader.

Empirin är hämtad från de 65 senaste åren på Wall Street. Antalet tillfällen är 26 och utfallet ett år framåt framgår av stapeldiagrammet nedan.

Statistik som visar rekyl på börsen

Källa: S&P Dow Jones

Oddsen goda för rekyl på börsen

Oddsen ser ut att vara goda för en rekyl på börsen. Det är bara två gånger (av 26) som börsen inte stått högre 12 månader senare.

Vid det sämsta utfallet har börsen fortsatt ned med 22 procent. Vanligast är en uppgång mellan 10 och 20 procent. Därefter 20 till 30 procent. Vid två tillfällen har börsen avancerat mer än 40 procent.

Men historia är historia och marknaden har en ovana att plöja nya fåror – utsikterna må vara mörka men historien säger köp!

ANNONS

Relaterade artiklar:

Stockholmsbörsen är sämst i världen i år. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]