Skulden för de skyhöga elpriserna i Europa har lastats på Rysslands krig med Ukraina. Rysslands president Putin tycks nyckfullt reducera gasleveranserna till Europa med känt resultat.
Torka och extremväder har blivit Putins bästa vänner
Mest läst i kategorin
Elpriserna i Europa har gått fullständigt bananas.
Kärnkraften minus 20 procent
Men det finns också en annan faktor som spelat Putin i händerna, och som utvecklats till en perfekt storm för elintensiva kunder.
Värmeböljan i Europa med medföljande torka har ställt till problem för två viktiga energislag, nämligen vattenkraft och kärnkraft.
Enligt den välrenommerade oberoende norska energikonsulten Rystad Energy Rystad Energy – Your Energy Knowledge House har vattenkraften och kärnkraften minskat med 20 respektive 12 procent i Europa hittills i år jämfört med förra året.
Det är stora siffror.
Tomma vattenreservoarer
Störst bortfall i absoluta tal kommer från vattenkraften (se diagram nedan). Upptorkade vattenreservoarer och dammar har påverkar produktionen i främst Italien, Serbien och Montenegro. Till och med Norge, som är en stor leverantör av vattenkraft, har beslutat att begränsa exporten för att fylla på sina vattenreservoarer.
Halverad kärnkraft i Frankrike
Nästan lika stort bortfall kommer från kärnkraften, som är Europas största källa för el. Den är viktigare än den mer omskrivna gasen.
Här är det framför allt Frankrike som har blivit tvungna att tillfälligt stänga flera kärnkraft på grund av att kylvattnet blivit för varmt.
Kärnkraft står för 70 procent av Frankrikes elproduktion och exporten är betydande till bland annat Tyskland, Storbritannien och Italien.
Putins energikrig
Tillsammans med reaktorer som måste stängas av för underhåll (förseningar på grund av pandemin) så är Frankrikes kärnkraft halverad jämförd med förra året. Den konspiratoriske undrar om Putin på något sätt har påverkat vädret i Europa.
Helt klart är det en hjälp från ovan i Putins energikrig med Europa.
Läs mer: Historiskt låg kurs för börsbolag i tillväxtländer – läge för revansch?