Dagens PS

Topplistan över världens största finansiella förlorare

Tillsammans har dessa finans - och näringslivsprofiler förlorat osannolika 1 070 miljarder kronor. Här kommer storyn bakom världens största finansiella fiaskon (Foto: Montage)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 02 jan. 2022

Enklaste sätter att bli miljonär är att starta som miljardär och sedan köpa ett flygbolag. Så lyder en gammal sägen på finansmarknaden i spåren av alla havererade flygbolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det finns många andra sätt att förlora pengar. Både fortare och i större omfattning.  Nedan följer en sedelärande exposé, från nättidningen Medium Daily Digest, över hur åtta dollarmiljardärer lyckades med bedriften att på kort tid bli bankrutta.

De gemensamma nämnarna är hybris, slöseri och ohederlighet.

Skyldig 20 miljarder

Indiern Vijay Mallya omvandlade familjens bryggeri till ett stort konglomerat med bland annat gödsel, kemiprodukter och flygbolag. Koncernen omsatte som mest över motsvarande 100 miljarder kronor. Det förärade honom epitetet Indiens Richard Branson.

Vijay Malla vid World Economic Forum  2008, Han lär vara skyldig över 20 miljarder. (Foto: Wikimedia Commons)

Mallya gillade att leva på stor fot och stjärnorna åkte i skytteltrafik för att uppträda på hans tillställningar. Han investerade även i ett Formel 1-stall. När skulderna till slut blev för stora att betala flydde han undan rättvisan till England.

Han har blivit arresterad ett flertal gånger och är fortfarande skyldig långivarna 20 miljarder kronor.

God för 300 miljarder. Nu i finkan

Den brasilianske entreprenören Eike Batista hade som mål att bli världens rikaste man. Ett tag var han god för motsvarande 300 miljarder kronor och den åttonde rikaste personen på jorden.

ANNONS

Batista var känd för generösa gåvor och var en stor donator till Brasiliens OS-satsning. Allting tog en ände med förskräckelse när hans oljebolag gick i konkurs och han blev anklagad för korruption.

Eike Batista sitter nu bakom lås och bom (Foto: Lula Marques/Agência PT/Creative Commons)

2017 blev han dömd till 30 års fängelse och näringsförbud. Självklart med på topplistan över finansiella förluster

Underbarnet som lurade USA:s utrikesminister

Elizabeth Holmes, underbarnet som hoppade av Stanford University för att rädda världen med blodtester. Hon fick med sig namnkunniga investerare som mediemogulen Robert Murdock och USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger satt i styrelsen.

Theranos, som bolaget hette, var på toppen värt motsvarande 80 miljarder kronor och Holmes var den yngsta kvinnliga dollarmiljardären någonsin.

Elizabeth Holmes talar på Techcrunch 2014. Sedan gick det utför. (Foto: Creative Commons)

Det var bara ett problem. Blodtesterna fungerade inte och det visade sig att Theranos var en bluff. Elizabeth Holmes riskerar 20 års fängelse.

Förskingrade 400 miljarder

ANNONS

Utåt sett var länge hedgefondsförvaltaren Bernie Madoff en succé. År efter år levererade han fantastisk avkastning. Trodde man. Men det visade sig att alla siffror var fabricerade.

Toppar listan över finansiella förluster

Bearnie Madoff lämnar domstolen 2009 (Foto TT)

Som mest uppgick det förvaltade kapitalet till motsvarande nästan 600 miljarder kronor. Det var det största Ponzi-upplägget i historien. Nya insättningar i fonden sörjde för uttag hos gamla klienter.

Själv blev Madoff dollarmiljardär. I samband med finanskrisen 2008 sprack bubblan och han befanns skyldig till att ha förskingrat osannolika 400 miljarder kronor vilket gör att han toppar listan över finansiella förluster.

Han dömdes till 150 års fängelse. Madoff avled av i april 2021.

110 års fängelsedom

Precis som Madoff drev Allen Stanford ett framgångsrikt Ponzi-upplägg med en förvaltningsverksamhet med påhittad hög avkastning.

Stanford spenderade de stulna pengarna på flygplan, helikoptrar och båtar. Bland annat spenderades motsvarande 100 miljoner konor på att förlänga sin privata båt 1 meter. (!!)

Bedragaren med på topplistan över finansiella förluster

Allen Stanford lämnar domstolen i mars 2012 för 110 års fängelse (Foto: TT)

ANNONS

2008 bedömde tidningen Forbes att Stanfords förmögenhet uppgick till motsvarande 20 miljarder kronor. Ett år senare sprack bubblan och han dömdes till 110 års fängelse.

Största personliga konkursen någonsin

Efter att islänningen Bjorgolfur Gudmundsson tillbringat ett år i fängelse för bokföringsfiffel reste han till Ryssland och började bygga upp verksamheter i bland annat rederibranschen, fastigheter, media och mat.

Mästare på finansiella förluster

2008 var Bjorgolfur Gudmundsson ordförande och ägare av Premier League klubben West Ham. Här på en match mot Chelsea. (Foto: TT)

Vinsterna spenderas bland annat på filantropi och köp av den engelska fotbollsklubben West Ham. I mars 2008 bedömdes Gudmundsson vara värd motsvarande 10 miljarder kronor.

Ett halvår senare var den noll. 2009 gick han i personlig konkurs, den då dittills största i världen. 2015 blev han åtalad i en av Frankrikes största bedrägerihärvor någonsin.

Sparkad av Trump

När amerikanska modellen Patricia Kluge skilde sig från miljardären John Kluge 1990 erhöll hon motsvarande 9 miljarder kronor. Det var på den tiden historiens ”dyraste” skilsmässa.

Men efter ett liv i sus och dus var det svårt att bryta med sitt extravaganta liv. 2010 var hon tvungen att börja auktionera ut sina tillhörigheter för att klara ekonomin.

ANNONS

Donald Trump köpte för övrigt hennes vingård och sparkade henne som anställd. Försäljningen räckte inte utan hon gick sedermera i personlig konkurs.

Från förmögenhet på 50 miljarder till skulder på 18 miljarder

Den irländske entreprenören Sean Quinn bedömdes 2008 av tidningen Forbes vara god för över 50 miljarder kronor, vilket förärade honom plats 164 på rikinglistan i världen.

Sean Quinn med på listan över största finansiella förluster

Sean Quinn lämnar domstolen I Dublin 2012. (Foto: TT)

Förmögenheten hade byggts upp av bland annat försäkringsbolag, banker och hotell. Totalt hade Quinn över 8 000 anställda i sina bolag. Men han opererade med hög belåning och tog risker.

Finanskrisen var förödande för såväl Irland som Quinns affärsverksamhet. När hans företag gick i konkurs 2011 hade Quinn skulder till bankerna på 18 miljarder. Han satt även i fängelse några månader.

Lär mer:

Sopor i portföljen – jackpott för investerare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]