Då och då lyckas Sverige trots sin litenhet att få fram ett världsföretag i en stor bransch. Telekomjätten Ericsson och IKEA är två utmärkta exempel. På senare tid har det varit tunnsått med exempel. Spotify är ett undantag.
Succé för EQT, imponerande fjärde plats i världen
Mest läst i kategorin
Men nu är det hög tid att lägga till ett bolag till i den celebra samlingen, nämligen riskkapitalbolaget EQT.
EQT har ökat 60 procent i förvaltat kapital
Enligt en sammanställning av Vision Capital från 2020 placerar sig det Wallenbergkontrollerade EQT på plats åtta i världen i termer av storleken på förvaltat kapital.
Men inkluderar man de två senast resta fonderna (Infrastructure VI och Growth 1) så adderas ytterligare cirka 230 miljarder i förvaltning.
Det är en ökning av förvaltat kapital på nästan 60 procent sedan jämförelsen från 2020 i grafiken nedan, och skulle innebära att EQT kliver upp på plats fyra i sammanställningen – så till vida de andra riskkapitalbolagen inte rest fler fonder den senaste tiden.
EQT långt före övriga Europa och Asien
Före sig i rankingen har EQT då bara de tre USA-drakarna Blackstone, Carlyle Group och KKR. Och den här trion har varit i farten flera decennier innan EQT bildades.
De få europeiska och asiatiska konkurrenterna återfinns långt efter EQT. Att som EQT slå sig in i den här tuffa branschen och komma så långt på kort tid (bildades 1994) är utan tvekan en bedrift.
8 000 miljarder kronor
Och det är ingen liten bransch. De 25 största riskkapitalbolagen har, enligt Vision Capital, ett förvaltat kapital som uppgår till över 8 000 miljarder kronor.
Därtill finns det många mindre, bland annat svenska Nordic Capital och Altor. Det totala värdet på förvaltat kapital i branschen är alltså väsentligt högre.
Och där har lilla Sverige numera ett företag i absoluta världstoppen.
Relaterade artiklar:
Svensk gaming i topp – över hälften av alla spelar. Dagens PS