Dagens PS

Solenergi i zenit – svenska bolag gynnas

Solenergi är redan den billigaste energikällan, och det ser ut som priset kommer fortsätta att falla. (Foto: Daoudi Aissa / Unsplash)
Solenergi är redan den billigaste energikällan, och det ser ut som priset kommer fortsätta att falla. (Foto: Daoudi Aissa / Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 05 nov. 2020Publicerad: 05 nov. 2020

Solenergi är redan den billigaste energikällan i historien. Prisnedgången för solenergi är dramatisk och utfasningen av fossila energikällor som gas och kol kommer att påskyndas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det och mycket mera framgår av den senaste rapporten från International Energy Agency (IEA) som i en tjock lunta om 464 sidor (World Energy Outlook 2020) ger sin prognos om energimarknaden.

IAE har tidigare varit återhållsam i förväntningarna om de nya energikällorna. Nu tycks det som om organisationen har omfamnat de förnybara alternativen, och sol i synnerhet. I den nya prognosen räknar IAE med att utbudet av solenergi är 43 procent högre 2040 jämfört med den tidigare prognosen samtidigt som kostnaderna är 20 – 50 procent lägre.

Det innebär att prisfallet på moduler för sol kommer att fortsätta. 2010 var kostnaden 2 dollar/watt. Nu har priset fallit till 0,17 dollar/watt. IAE bedömer att nya kraftstationer baserade på sol kommer att vara billigare att installera och driva än andra energikällor, även nybyggda sådana. Solenergi från privata hus kommer att vara billigare än priset man idag betalar till energibolagen via ledningar. Kina och Indien har de lägsta priserna till följd av subventioner från staten.

Utvecklingen borde båda gott för de solenergibolag som är noterade på stockholmsbörsen. Kursraketerna Azelio och Soltech är två listade bolag som borde gynnas av utvecklingenr. För de stora energibolagen torde det vara det omvända.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]