Marknaden är milt sagt skakig. Många investerare tycker det är svårt att orientera sig i den nya miljön med inflation, räntehöjningar, åtstramningar och geopolitiska risker.
Morgan Stanley: Sju områden som marknaden missat
Mest läst i kategorin
Informationsflödet är enormt. Är det något marknaden missar eller feltolkar? Det tror investmentbanken Morgan Stanley som har ställt samman en lista på sju områden på marknaden där bankens analytiker skiljer sig markant från konsensus för 2022.
Risk för bakslag på börsen, men inte flygbolag
1. Aktiemarknaden:
Trots att Morgan Stanley tror att inflationen toppar under våren i USA och att tillväxten fortsätter att vara bra är banken orolig för börsens utveckling under första halvåret.
Det är åtstramningen från den amerikanska centralbanken (FED) som kan medföra att värderingarna på börsen faller, anser banken.
Med en vinsttillväxt för börsföretagen som syns först under slutet av året ökar risken för aktier under första halvåret, enligt deras amerikanska chefsstrateg Mike Wilson
2. Flygbolag:
Till skillnad från många andra bedömare tror Morgan Stanley att flygbolagen är tillbaka på samma nivå, som före pandemin, redan nästa år.
En av anledningarna är företagsresenärer som banken tror redan i år kommer att passera 2019 års nivå.
Senaste nytt
Se upp för kryptobolag
3. Kryptovalutor:
Bolag som sysslar med kryptovalutor har växt upp som svampar ur jorden senaste åren. Vissa ser sig som banker. Och det är här det kan bli besvärligt, enligt Morgan Stanley.
Banken tror att amerikanska myndigheter kommer att införa hårda regleringar redan i år vilket kommer att slå mot många kryptobolag.
4. Metaverse:
Övergången till Metaverse (gränslandet mellan den fysiska och digitala världen med hjälp av avatarer och virtue reality) tror Morgan Stanley kommer att gå mycket fortare än beräknat.
Det kommer bland annat att drabba alla analoga verksamheter, som linjärt TV-tittande, men öppna enorma möjligheter för de som är med i matchen.
Indien men inte Kina
5. Fossilfria transporter:
Riktningen är klar men marknaden underskattar farten i omställningen anser Morgan Stanley. Subventioner gör att totalkostnaden blir konkurrenskraftig.
Såväl nya aktörer som existerande tillverkare kommer att växla upp expansionstakten i år. Prognosen från banken är att tre gånger så många ellastbilar kommer att tillverkas i år jämfört med 2021.
6. Indien:
Efter en kraftig kursuppgång under fjolåret har många investerare och analytiker som börjat sälja av aktier respektive nedgradera den indiska marknaden. Det är fel anser Morgan Stanley som ser ett paradigmskifte i världens näst folkrikaste land.
Staten underlättar för företagen att expandera och ekonomin kommer att växa starkt. Banken ser en vinsttillväxt på 27 procent hos de noterade indiska bolagen årligen de närmaste fyra åren.
7. Kina:
Till skillnad från Indien var Kina förra årets stora börsförlorare. Under de senaste tolv månaderna har kinesiska börsen fallit med 20 procent. Nu vädrar många investerare en vändning.
Men det tror inte Morgan Stanley. Nedgången må ha avstannat men att locka tillbaka utländska investerare sker inte i en handvändning.
Relaterade artiklar:
Undersökning: Centralbankerna största hotet mot börsen. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.