Dagens PS

Sälj inte till sommaren – börsen är rätt året om

kalender, maj, börsen
Att stanna kvar på börsen under sommaren har visat sig vara en bra mycket gynnsammare taktik. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 07 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

“Sell in May and go away, and come on back on St. Leger’s Day,” är en gammal tradingsägen från Londons finanskvarter som valsat runt på börsen i flera sekler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Wall Street började dominera börshandeln kortades strofen ned till ”sell in may and stay away”. I Sverige blev det en lokalanpassad slogan ”sälj till sillen och köp till kräftorna”.

Hästkapplöpning

Klyschan rättfärdigade finansfolk att sälja aktier i maj, åka ut på landet och inte komma tillbaka till mäklarborden och London förrän den stora hästkapplöpningen. Men det fanns också en annan anledning. Avkastningen under sommarmånaderna var stundtals medioker.

Vanföreställning

Den här föreställningen har hängt kvar i investerarnas huvuden. Och ibland har den fungerat. Men som tidningen Financial Times visar nedan är det en vanföreställning. Den fungerar inte längre.

Den blå kurvan i diagrammet åskådliggör avkastningen från 1990 om man sålt aktierna i maj och hållit sig borta till fram på hösten. Den röda kurvan visar avkastningen för de investerare som varit fullinvesterade året om.

Bör skrotas

Skillnaden är hela 50 procent till de fullinvesterades favör. Senaste exemplet är börshaussen under sommaren 2020.

Det kan finnas en mängd anledningar till att lämna börsen nu och ta hem vinsten. Men inte baserat på tron att sommarmånaderna alltid är svaga börsmånader. Det är hög tid att skrota den gamla myten.

ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]