Dagens PS

Så stor del av stödpengarna går till spekulation 

Både Donald Trump och Joe Biden har som presidenter skickat ut "helikopterpengar" till befolkningen. Nu visar Deutsche Bank att en stor del av pengarna har gått in på börsen. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 11 mars 2021Publicerad: 11 mars 2021

Nu är det bevisat. Stödpengarna till hushållen i USA har delvis gått till aktiespekulation.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en mätning som Deutsche Bank har gjort. Till skillnad från Sverige har alla amerikanska myndiga medborgare fått (och kommer att få) en utbetalning i brevlådan på bortåt 20 000 kronor.

Tanken var dels att stimulera konsumtionen och få fart på ekonomin, dels att hjälpa medborgare som hamnat i kläm när ekonomin stängt ned. 

Två tredjedelar till börsen 

Istället verkar det som om en stor del av utbetalningarna har gått till aktiemarknaden. Det gäller i hög grad för den yngre generationen. Enligt Deutsche Banks studie har över två tredjedelar av de amerikanska hushållen med ålder under 34 använt stödpengar för att köpa aktier.

I synnerhet gäller det personer som har mindre än 12 månaders erfarenhet av aktiemarknaden. Ju äldre mottagare och desto mer erfarna desto mindre andel har investerats på börsen. 

Det här var nog inte vad makthavarna tänkt sig. Att stödpengarna eldar på aktiemarknaden kommer inte att bidra till allmänhetens förståelse för utbetalningarna. 

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]