Förr i tiden var ett P/E-tal på 10 normalt. Nu är det inte ovanligt att varje omsättningskrona (P/S) värderas till samma multipel. Det är en dramatisk skillnad i värdering. Och antalet företag med den typen av värderingar ökar.
Så ska du tänka kring multiplar – se den vinnande strategin!
Mest läst i kategorin
Analysfirman Alpha Architect har försökt att analysera huruvida det är en framgångsrik investeringsstrategi genom att under 30 år följa en likaviktad portfölj med P/S-tal över 10 och jämfört den med en portfölj med P/S-tal under 10.
Slutsatsen är att höga P/S-tal kan vara bra i det korta perspektivet. Faktiskt ändå upp till tio år. Men ju längre företagen finns med i portföljen desto sämre blir avkastningen relativt en portfölj med P/S-tal under 10.
Mer frekvent även på Stockholmsbörsen
Sett till hela perioden (med start 1/1 1990) har portföljen med höga P/S-tal levererat 8,66 procent i avkastning per år jämfört med 12,43 procent per år för en portfölj med P/S-tal under 10. Portföljen med höga P/S-tal var dessutom mer volatil och uppvisade en betydligt större värdeminskning vid börsfall.
Även på Stockholmsbörsen har höga P/S-tal blivit mer frekvent. För forskningsbolag är det mer eller mindre normalt. Likaså för mindre bolag. Om man avgränsar sig till större företag och exkluderar forskningsbolag och fastigheter intar följande tre bolag pallplatserna i högst P/S-tal.
1. EQT P/S 24
2. Evolution Gaming P/S 20
3. Lime Technology P/S 14