Han var bland de första att investera i succébolag som Spotify, Ebay och Google. Under det senaste årtiondet har han haft en avkastning på nästan 1 000 procent – något som gör Robert Ahldin till en av Sveriges främsta investerare. Hör honom dela med sig av sin investeringsfilosofi i Dagens PS podd Finansräven, och varför han inte vill ta i aktier som många rekommenderar.
Så hittade han Spotify, Ebay och Google före andra
Mest läst i kategorin
Startskottet blev när Robert Ahldin fick uppleva internet för första gången 1992 i USA och skaffat sin första dator i tioårsåldern har Robert Ahldin..
Robert Ahldin är fortfarande en doldis för den breda allmänheten, men den ärrade techinvesteraren har en rad framgångsrika investeringar i ryggen.
Han kan titulera sig som Sveriges första internetanalyiker och har sedan millennieskiftet varit aktiv inom som investerare. Efter att ha arbetat med venture capital på en internationell investmentbank driver han nu det egna investmentbolaget Edastra.
Integrerar makro- och mikroanalyser
Robert Ahldin beskriver sin investeringsstil som en kombination av mikro- och makroanalys. Förenklat betyder det att en analys av ett bolags verksamhet och tillväxtmöjligheter blandas med en analys av större ekonomiska och samhällsmässiga fenomen.
Det mest intressanta makrofenomenet i nuläget är hållbarhet, enligt Robert Ahldin.
”Hållbarhet är ett uttjatat ord för många, men det är mer än att bara prata om global uppvärmning och koldioxid”, säger han.
”Det skapar massvis av affärsmöjligheter och utmaningar”, fortsätter han.
Revolutionerar affärsmodeller
På mikronivån möter många bolag fundamentala utmaningar mot hur de bedriver sin verksamhet. Att konsumism inte är hållbart lyfter Robert Ahldin fram som ett typexempel på hur etablerade bolag blir påverkade.
”Om man tittar på företag som H&M har man uppmanat till och designat produkter för att vara kortlivade för att det är det deras affärsmodell bygger på”, säger han.
”Men det tror jag inte är hållbart och vi kommer att se andra affärsmodeller i framtiden. Som inte medvindigt syftar till design som lever kort utan gör det för att de ska hålla längre”, fortsätter han.
Vidare nämner han kycklingproducenten Scandi Standard som ett bolag som han inte vill ta i av både etiska och affärsmässiga skäl.
Djurhållningen i bolagets kycklingfabriker är djupt problematisk och kommer att svärta av sig på bolaget i takt med hållbarhetsfokuset även riktas mot matindustrin, hävdar han.
Problemlösande kapitalism
Att investera i bolag där kapitalet kan göra nytta utöver att skapa avkastning pekar Robert Ahldin på som något positiv.
”Där tror jag att kapitalister och entreprenörer kan spela en väldigt stor roll.”
Hållbarhetsaktier har rusat på börsen under det senaste året. Även om värderingarna är upptrissade anser han att det finns en stor potential bland ESG-bolagen.
Situationen är inte olik den som gällde vid internetbubblan och precis som att internet som företeelse fortsatte att växa efter nedgången runt millenieskiftet ser han positivt på utvecklingen för hållbarhetsbolag.
”Det är likadant nu. Hållbarhet kommer att bli en gigantisk trend under de nästa 50, 100 åren”, säger han.
Läs mer: Fortfarande potential i fastighetsaktier – dessa ska du äga >>