Dagens PS

Rekord i flexjobb bådar inte gott för fastighetsbolagen

Fastighetsbolagen
Många kontorsfastigheter står tomma när anställda jobbar med flex. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 18 juli 2022Publicerad: 18 juli 2022

Att jobba hemifrån är en lyx för många – men att fler får den möjligheten är inte goda nyheter för fastighetsbolagen som hyr ut kontorslokaler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När pandemin anlände var andelen företag som erbjöd flexibilitet för arbete på kontor alternativt hemmet drygt 30 procent. Två år senare har den andelen nu mer än fördubblats till nästan 80 procent. Det visar en undersökning av välrenommerade konsultjätten McKinsey&Company.

Krav från anställda

Andelen har successivt ökat även efter att farsoten försvunnit. Anledningen är att anställda som fått smak på att slippa pendling och tider har krävt att få fortsätta att i viss utsträckning arbeta hemma. Inför risken att förlora viktiga medarbetare och svårigheter att locka talanger har företagen krupit till korset.

Flex

Källa: McKinsey&Company

 

Oklar evidens

Huruvida det förbättrar eller försämrar produktiviteten för företagen är oklart. Här saknas det fortfarande evidens. För fastighetsbolagen borde det emellertid vara dåliga nyheter. Även om branschföreträdare hävdar att det hittills inte har förändrat företagens efterfrågan på kontor så är det sannolikt bara en tidsfråga innan det sker.

Färre kvadratmeter

Fastighetsbolagen menar att inflationen skyfflas vidare till hyresgästerna. Om hyran ökar dramatiskt (svenska inflationen är nu 8,5 procent) samtidigt som hälften av de anställda inte är på kontoret vore det konstigt om inte det landar i färre kvadratmeter. Det kommer i så fall vid en olämplig tidpunkt för fastighetsbolagen. En förestående lågkonjunktur och högre räntor är illa nog.

ANNONS

Läs även: Därför värderas Millicom så lågt på Stockholmsbörsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS