Västvärlden, med USA i täten, dominerar aktiemarknaden. Men till 2075 väntar en dramatisk förändring börsen. De senaste 100 åren har USA dominerat aktiemarknaden. Med bortåt 50 procent av börsvärdet i världen har amerikanarna satt trender och riktningen på börsen. Men så kommer det inte vara i framtiden. Västvärldens börsvärde över 70 procent Investmentbanken Goldman Sachs …
Aktiemarknaden har levererat högre avkastning men trots det har det här lockat betydligt mer kapital. Med tanke på årets fantastiska börsstart på världsbörserna kunde man förvänta sig att se ett kapitalflöde från bankkonton till aktiemarknaden. Så är det inte. Det är tvärt om. Obligationer och bankbok lockar fler Investmentbanken Goldman Sachs har mätt kapitalflödena globalt …
Forbes har undersökt hur det så kallade livspusslet fungerar i 128 städer världen över. Kontinenten är outstanding och flexibilitet i arbetet en nyckel. Europa må klandras för låg ekonomisk tillväxt och att tappa i den teknologiska kapplöpningen. Men när det kommer till balans i livet mellan jobb och privatliv är kontinenten outstanding. Mycket tack vare …
Börsexperter har ofta argument som är övertygande och välgrundade men speciellt mycket rätt har de inte haft. Mäklarfirmornas aktiestrateger är ett omhuldat släkte. De får stort utrymme i media att lägga ut texten hur börsen kommer att gå och vilka sektorer och aktier man skall köpa och sälja. Ett gott råd är att inte lyssna. …
Olikheterna i börsutvecklingen i Norden gör att det finns anledning att titta över sina placeringar. Även om Stockholmsbörsen tappat ett par procent i juni är det fortfarande en oväntad och fantastisk bra start på året. Men så ser det inte ut övriga Norden. Norden tappat i värdering I Finland har börsen fallit med närmare 10 …
Börsen brukar vara lugnare på våren och försommaren. Men efter semestern är det dags att spänna fast säkerhetsbältet. Om mönstret håller i sig vill säga. Under våren har volatiliteten på Stockholmsbörsen blivit lägre och lägre. Visst har vinstvarningar, bankfrossa och kalabaliken i SBB gjort vissa börsdagar mer oförutsägbara. Men på det hela taget har det …
Den noggranna kartläggningen har pågått under flera år och trenden oroar – Sverige rasar i konkurrenskraft. Att mäta ett lands konkurrenskraft är en grannlaga uppgift. Schweiziska prestigeskolan IMD har gjort det under många år och utför sannolikt den mest noggranna kartläggningen i världen. Sverige brukar hålla till i toppen. Det gör man även i år. …
Läkemedelsjätten föll ner, försäkringsbolaget trillade åt sidan. De största bolagen till börsvärde sett i världen, är teknikföretag allihop – och branschen håller i sig. Vill man som entreprenör starta ett företag som kan bli ett av världens största i termer av börsvärde så finns det en given strategi. Starta ett teknologibolag. Tesla och de andra …
Aktiestrategen Warren Buffetts bevingade ord “Det är klokt av investerare att frukta när andra är giriga”, kan vara ett gott råd på börsen framöver. “It is wise for investors to be fearful when others are greedy” är en tumregel från mästerinvesteraren Warren Buffett. Att efterleva den devisen har sannolikt tjänat honom väl genom åren. Det …
Fredagsmys har fått en helt ny innebörd. Det visar sig att fredagar har varit den bästa dagen att äga aktier 2023 – med bred marginal. Uppkomsten av akronymen TGIF (thank god it´s Friday) har egentligen en annan innebörd. Men på börsen har den aldrig varit mer relevant än 2023. Årsavkastning på 106 procent Det visar …
Oljemarknaden är ingen liten industri. Varje år omsätter den 30 000 miljarder kronor. Och det svängiga oljepriset kan vara en guldgruva – men det är svårt. Oljemarknaden är värd bortåt 30 000 miljarder kronor årligen. I konsumentledet betydligt mer. Det är gigantiska siffror som naturligtvis drar till sig mängder av smarta investerare. Den som får rätt …
Förvaltarna har fortfarande en defensiv profil när det gäller allokeringen av kapital. Så här navigerar storkapitalet i den nuvarande stormen. Även om det finns anledning av vara lite försiktig efter årets kursrusning så finns det en faktor som oroliga investerare kan stödja sig mot. Fortfarande underviktade I investmentbanken Bank of Americas månatliga mätning av de …
För vissa bolag – läs bland annat Nvidia och Microsoft – har vårens uppståndelse kring artificiell intelligens (AI) resulterat i kraftiga kursökningar. Halvledarbolaget Nvidia är exempelvis upp över 150 procent hittills i år. Hela samhället Och enligt optimistiska analytikerna är uppgången befogad beroende på att AI bidrar till en högre vinst. Men det här skiftet …
Under pandemin fick vi lära oss två nya ord: zoom- och teams-möten. Det visade sig att det gick alldeles utmärkt att ersätta allehanda fysiska möten med digitala möten. Frågan var hur det skulle se ut när nedstängningarna efter pandemin försvann. Företagsresandet kom igång. Likaså befolkades kontoren igen. Men beteendet med digitala möten hänger kvar. Och …
Svenska småsparare har en förkärlek att investera i aktier eller sektorer som tappat mycket i närtid. Ibland är det farligt att försöka fånga en fallande kniv. Men på sektornivån är det antagligen en smart strategi. Halvvägs i in på det nya året hade det varit klokt att göra just det. Under fjolåret var energibolag – …
Avkastning på investerat kapital (ROIC) är ett nyckeltal som enligt Goldman Sachs analys är ett utmärkt urvalskriterium. Två bolag på Stockholmbörsen sticker ut. Jakten på billiga aktier är det stora samtalsämnet på allehanda börsforum. Till stöd för analysen används en mängd olika nyckeltal. P/E-tal och direktavkastning är sannolikt de vanligaste. Hela tiden är det värderingen …
För ett år sedan var tillväxtaktier i allmänhet och tech-aktier i synnerhet iskalla på börsen. Stigande räntor och avkastningskrav var inte optimalt. Nu är det annat ljud i skällan. Hittills i år har teknologitunga Nasdaq i USA stigit med över 25 procent, vilket är dubbelt upp mot det breda indexet. Nyhetsflödet kring artificiell intelligens (AI) …
Indexfonder ligger historiskt sett bättre till i avkastning än aktivt förvaltade fonder, men nu öppnas möjligheter för de förvaltade fonderna att bättra på statistiken. ” When trillions of dollars are managed by Wallstreeters charging high fees, it will usually be the managers who reap outsized profits, not the clients. Both large and small investors should …
Media har en enorm påverkan på vår uppfattning i olika frågor. Och det som alltid lockar till läsning är nyhetsartiklar som varnar för vad vi kan dö av. Det utnyttjas naturligtvis av media. Skrämselartiklar har alltid högt läsvärde. Snedvriden oro Men det kan bli lite skevt. Vissa livsfarliga ting är lättare oroa än andra. I …
Skräpvaluta är bara ett av många tillmälen som drabbat den svenska kronan på senare tid. Upprinnelsen är att den fortsatt att försvagats och uppmätt bottenkurser mot bland annat Euron. Men läser man bara tidningsrubriker sprids känslan av att den svenska kronans rutschbana är unik. Så är det inte. En titt på värdeutvecklingen för ett antal …
Den starka börsen i år har förvånat många – men det finns en logisk förklaring som kurvan från SEB nedan visar. Det finns gott om börsexperter och aktiestrateger som gått bort sig i år. Trots en hög värdering, fortsatt oroligt geopolitiskt, världen på väg in i recession och en ränta som hållit sig kvar på …
Det finns många produkter som haft fallande priser på grund av teknisk utveckling – det största prisfallet finns i rymden och beror bland annat på Elon Musk och Jeff Bezos. På frågan vilken teknisk pryl som uppvisat det största prisfallet brukar nog de flesta gissa persondatorn (PC). Det är ingen dum gissning. Med hänsyn också …
Aktieägare och analytiker må grymta över att vissa bolag på börsen investerar mycket i forskning och utveckling. Det drabbar ju i närtid kassaflödet och möjligheterna till utdelning. Men det är feltänkt. Bygger vallgravar För det är just graden av investeringar, under förutsättning att de är kloka, som gör skillnad i förlängningen. Det bygger eller befäster …
Ett lands, givetvis även Sveriges, ekonomiska tillväxt beror till stor del av demografins utveckling. Befolkningstillväxt gynnar ekonomisk tillväxt. Det är därför man kan se hur länder med en minskande befolkning och nativitet hittar på allehanda trick för att stoppa utförslöpan. Tjeckien och Ungern är länder som lyckats vända trenden. Höga fruktbarhetstal Sverige har tillhört de …
Nu våras det äntligen för äldre arbetskraft. Sent har näringslivet insett vilken guldgruva äldre och erfarna medarbetare är. Och det är de stora multinationella företagen som går i bräschen. Boeing och GM Flygplanstillverkaren Boeing, bankjätten Bank of America, apotekskedjan Wahlgreens och biltillverkaren GM är bara några av bolagen som utformat särskilda program för att locka …
”Elefanter galopperar inte” är ett citat från den framgångsrike brittiske investeraren Jim Slater. Det är en metafor vars undermening är att tydliggöra det faktum att småbolag växer fortare än stora. Det är huvudförklaringen till att mindre företag kursmässigt presterat cirka tre procentenheter högre årlig avkastning jämfört med stora företag under de senaste 100 åren. Men …
Räntorna började stiga i spåren av ökad inflation och världens huspriser rasade. Samtidigt signalerade centralbankerna att stimulanserna skulle förbytas till åtstramning. Så såg det ut i de flesta länder. Inte konstigt att varningslamporna började blinka rött för världens huspriser. Hårdast drabbad För det var just nollräntan i kombination med stora finansiella stimulanser som pressat upp …
Det smågrälas i väntan på något – men i övrigt händer inte så mycket. Det är handlingen i pjäsen “i väntan på Godot” – men också börsen just nu. Med tanke på att det är oroligt i världen, såväl geopolitiskt som finansiellt skulle man kunna tro att det föranlett stora rörelser i flödena till och …
Det är enligt Deutsche Bank nu säkert att det blir en recession i USA – det brukar betyda dåliga nyheter för börsen. En recession i USA verkar, enligt samstämmiga bedömare, vara vattendelaren för börsen närmaste tiden. Om det stämmer ser det mörkt ut. 100 procents sannolikhet Enligt Deutsche Banks indikator är det nu 100 procent …
Börsen är upp hittills i år – det indikerar att det kommer att bli fortsatt uppgång även resten av året, enligt en historisk analys från Carson. Domedagsprofetiorna till trots. Starten på börsåret 2023 har varit fenomenalt. Stockholmsbörsen är hittills upp över 10 procent. Och det bådar gott för resten av året. Åtminstone om vi ska …
Även om en lösning på det berömda skuldtaket i USA reducerar marknadsrisken på börsen på kort sikt så är inte faran över. Tvärtom, menar investmentbanken Morgan Stanleys chefsstrateg Mike Wilson Pest eller kolera Om skuldtaket justeras upp innebär det nämligen, enligt Wilson, att den amerikanska staten kommer att emittera statsskuldsväxlar. Det kommer att absorbera likviditeten …
I förra veckan gästade Alphabets VD Sundar Pichai Stockholm och bedyrade att Sverige är ett viktigt nav när det gäller innovation och ingenjörer för teknikjätten. Det spädde sannolikt på den svenska självbilden ytterligare inom näringslivet om att svenska företag är bra på innovation. Inget svenskt deltagande Så kanske det har varit. Och så kanske det …
Med stigande elpriser i Europa har det vandrat runt historier i media om hur elkostnaden tvingat boende att sänka värmen för att få ekonomin att gå ihop. Men att svensken sitter hopkurad under filtar i soffan med rimfrost på innerfönstren tycks inte stämma. I ett europeiskt perspektiv, det svenska vintervädret till trots, har svensken det …
Vi är vana vid att USA, som den största ekonomin i världen, bestämmer riktningen på världsekonomin. Så har det varit. Men så kommer det inte att bli framöver. Enligt en sammanställning av analystjänsten Bloomberg kommer inte längre utvecklingen för USA:s ekonomi vara den viktigaste parametern för tillväxten i världen under de kommande fem åren. Bloomberg …
Sveriges nya miljöpolitik har irriterat miljörörelsen. Men även den gamla svenska miljöpolitikens klimatsiffra är en besvikelse – utsläppsminskningarna är långt under EU-snittet. Miljöområdet har utgjort oppositionen i Riksdagens kanske främsta måltavla i kritiken mot den sittande regeringen. Eftergifterna till Sverigedemokraterna med sänkt reduktionsplikt i bränslet har inte mottagits väl av miljörörelsen. Bättre klimatsiffra än Danmark …
Många anser att Charlie Munger är världens smartaste nu levande investerare. Här är hans bästa råd. Charlie Munger – 99 år fyllda – är mest känd för att vara Warren Buffetts parhäst i Berkshire Hathaway. Men innan dess var han också en framgångsrik förvaltare och levererade 24 procents avkastning årligen under 14 år. Smartaste investeraren …
Deutsche Bank är förvånade – investerarna ignorerar klassisk makrostatistik som är positiv och brukar vara en bra köpsignal för börsen. Det råder ingen brist på domedagsprofetior om börsen i dessa dagar. Flera mäklarfirmor har en försiktig inställning och att världens bäste investerare – Warren Buffett – nettosålde aktier för 110 miljarder kronor under första kvartalet …
För investerare som redan brottas med frågor om inflation och räntor, kommer osäkerheten kring det amerikanska skuldtaket sannolikt ge bränsle åt volatiliteten i den amerikanska dollarn och andra risktillgångar beskriver Franck Dixmier från Allianz i nedan analys. Investerare kan ursäktas sin tro att de har varit med om det här tidigare. I takt med att …
Farhågan om svaga börsrapporter kom på skam. Första kvartalets utfall blev väsentligt starkare än befarat. Såväl i Norden som i Europa och USA. I snitt levererade de nordiska bolagen nästan 15 procents bättre resultat än prognosticerat (blå stapel i diagrammet nedan). Bästa utfall på två år Det var den bästa rapportperioden på åtminstone två år, …
Medan inflationen har blivit ett rött skynke på aktiemarknaden i Sverige, Europa och USA så välkomnas den med öppna armar på börsen i Japan. Japan, världens tredje största ekonomi, har tampats med deflation under lång tid. Det är ingen bra atmosfär för aktier. Men nu har inflationen även anlänt till Japan. Och den har omfamnats …
I Sverige är det på gränsen till ofint att fråga någon vad vederbörande tjänar eller hur rik hon eller han är. Det står i bjärt kontrast till amerikanarna som gärna vill veta andras månadslöner och hur deras finansiella situation ser ut. Skenet bedrar Av det beteendet dras ofta slutsatsen att amerikanarna är mer fokuserade på …
Bill Gates är tekniksnille, superentreprenör, och världens största filantrop. Microsofts grundare och störste aktieägare har fått många epitet genom åren. Ett tag var han också världens rikaste individ. Att han även är Warren Buffetts bridgepartner ska också nämnas. Global superstar Var Bill Gates än rör sig drar det till sig uppmärksamhet. Hans omtalade höga IQ …
Oavsett profetior och hög kortsiktig volatilitet – över tid har vi en förvånansvärt stabil börs. I förra veckan var den välrenommerade amerikanske investeraren Stanley Druckenmiller citerad i media för sin syn på världsekonomin i allmänhet och börsen i synnerhet. På frågan om börsens framtid gav han den dystra profetian att kurserna skulle vara oförändrade i …
När inflationen började stiga och räntorna följde efter var analytikerkåren enig. Den här miljön passar inte för högt värderade techbolag. Sektorn målades ut som den mest naturliga att undervikta och sälja av. Ju högre räntan är desto högre blir avkastningskravet och därmed lägre värde på framtida vinster. Eftersom techbolag växer snabbare än snittbolaget var deras …
Det har varit lite si och så med avkastningen för hedgefonderna under de senaste åren. Men fortfarande har de i investerar-kollektivet en aura av att bemannas av de smartaste investerarna. Därav följs deras förehavanden noggrant av marknaden. Den senaste statistiken lugnar inte övriga investerarkollektivet. Enligt en sammanställning av investmentbanken Goldman Sachs har nu hedgefonderna intagit …
Samstämmigheten på finansmarknaden om en kommande räntesänkning är nästan total. Räntemarknaden har diskonterat det. Samma sak för aktiemarknaden. Prissättningen av bankernas bolån signalerar samma utveckling. Och det gäller i Sverige såväl som i utlandet. För optimistiskt Den här konsensusvyn gör det upplagt för besvikelser, enligt investmentbanken Morgan Stanley. Marknadens estimat om att det vankas räntesänkning …
Aktivistinvesterare låter mycket. Men låt er inte luras. Det är oftast ingen bra affär att ta rygg på aktivisterna. Ungefär så ser det ut enligt en analys av investmentbanken Goldman Sachs. Hoppa av snabbt När någon finansiell aktivist sätter klorna i något bolag och med hjälp av media basunerar ut diverse krav på förändringar så …
Google mot Microsoft – tvekampen mellan teknikjättarna har gått in i en ny fas med genombrottet inom AI. Det påverkar också svenska sparare. Den uppblossande kampen på sökmarknaden mellan Microsoft och Googles moderbolag Alphabet må vara en helamerikansk uppgörelse. Men den berör svenska aktieägare i högsta grad. Båda bolagen är bland de mest ägda utlandsaktierna …
När den svenska lönen växlas till amerikanska dollar blir det uppenbart vilken effekt devalveringen av den svenska kronan har på svenskarnas välstånd. En gång i tiden var de svenska lönerna bland de högsta i världen. Så är det inte längre. Med nöd och näppe på listan När World av Statistics jämför nettolönen bland världens största …
Europeiska centralbankens nya siffror kan bli riktigt svettigt för de svenska företagen och den svenska ekonomins tillväxt. Det är mycket skriverier om att bankfrossan i USA har medfört att bankerna i USA har skruvat åt kreditgivningen till företagen. Det kommer att slå även mot svenska företag. Men det finns något som är värre. Kreditåtstramning i …
När det visade sig att Kina tagit ställning för Ryssland i invasionen av Ukraina strömmade det internationella kapitalet ut från Kina. Likaså när Kina hotade Taiwan militärt. Men det var då. Inte heller verkar de allt mer totalitära strömningar i Kina fått någon synbar effekt på investerarnas preferenser. Suget efter avkastning Suget efter avkastning tycks …