Ett vanligt aktieråd är att sitta still i båten och vara långsiktig investerare. Det finns dock stora pengar att både spara och tjäna som aktieägare om man är proaktiv. I synnerhet nu.
Prognosmiss straffas just nu hårt på börsen
Mest läst i kategorin
Anledningen är att vinstvarningarna är på rekordnivåer och att kursreaktionen på börsbolag vars rapporter kommer in lite lägre än estimaten drabbas osedvanligt hårt. Det visar färsk statistik från investmentbankerna J.P. Morgan och BofA.
Fallhöjden större
I snitt har företag i USA, som sätter trenden, fallit med över fyra procent om rapporten misshagat investerarna. Det är den största börsreaktionen efter prognosmiss sedan mätningarna började 2016.
Sannolikt är de höga värderingarna en av orsakerna. Fallhöjden är ju rimligtvis större när värderingen är hög. Samtidigt är kurseffekten marginell (0,1 procent) när rapporten är bättre än förväntat. Det är med andra ord tufft för rapporterande bolag.
Rekord i vinstvarningar
Till skillnad från förra kvartalet, som uppvisade rekord i positiva vinstvarningar, är det nu tvärtom. Såväl i Sverige som i resten av världen.
I USA har vinstvarningarna duggat tätt. Enligt en sammanställning av investmentbanken BofA är det tredje kvartalet redan nu det tredje mest frekventa vinstvarningskvartalet under det senaste decenniet (se diagram nedan).
Och i den här takten kommer rekordet sannolikt att slås innan kvartalet är till ända.
Inget fel på efterfrågan
De vanligaste orsakerna till vinstvarningarna tycks vara komponentpris i kombination men fördyringar i frakt och löner. Däremot är det få företag som anger sviktande efterfrågan.
Det är ändå positivt. Komponentbristen lär i alla fall vara övergående. Om efterfrågan består, och fördyringar kan skickas vidare till konsumenterna, borde vinstvarningarna detta kvartal bädda för bättre utfall framöver.
Läs mer:
Investerare tycks ha en orubblig tilltro till börsen. Dagens PS