De senaste decennierna har passiv förvaltning (indexfonder och ETF:er) tagit allt nysparande i fonder. Och mer därtill. I USA svarar passiv förvaltning nu för över 50 procent av fondsparandet.
Pendeln svänger - aktiv förvaltning brädar passiv
Mest läst i kategorin
Sverige ligger något efter med en andel runt 20 procent.
Stora felvärderingar
Effekterna på börserna är påtagliga. Dels har värderingsanomalierna stundtals blivit betydande. Det passiva kapitalet bryr sig ju inte om värderingar utan köper blint de aktier som ingår i index som valts.
Dels har styrningen av företagen blivit lidande. Det passiva kapitalets medverkan, i bland annat valberedningar, är i det närmaste noll. Förutom i vissa kärnfrågor som exempelvis miljön.
Gammaldags stockpicking
Men nu kanske pendeln håller på att svänga. I takt med att det passiva kapitalet vuxit har avkastningen för aktivt förvaltade fonder förbättrats relativt index.
Anledningen är just att felvärderingarna öppnar för gammal hederlig ”stockpicking”och bättre avkastning.
Aktiva ETF:er
Det har fått fondbolagen att tänka om. Nu lanseras en mängd aktivt förvaltade ETF:er. Det är ETF:er som följer ett index men som har anställda förvaltare som aktivt fördelar aktievikterna och även väljer bort vissa aktier på grund av värderingar eller andra anledningar.
I fjol var det första året då antalet startade aktiva ETF:er var fler än passiva ETF:er. Om än inte med bred marginal. I år ser det ut att startas väsentligt flera aktivt förvaltade ETF:er än passiva dito. Håller den här trenden i sig kommer det att globalt att startas 200 flera aktivt förvaltade ETF:er jämfört med passivt förvaltade ETF:er.
För tio år sedan startades nästan inga aktivt förvaltade ETF:er, enligt statistik från analystjänsten Bloomberg
Den här omsvängningen hos fondbolagen styrs av efterfrågan. Uppenbarligen är det här vad fondspararna vill ha just nu.
Följden kan bli bättre styrning av företag och mer korrekt värdering av aktierna. Däremot kanske det blir färre uppenbara felvärderingar.
Men ur ett börsperspektiv så överväger fördelarna. Man kan inte få allt.
Relaterade artiklar:
Så snabbt tar USAs indexfonder över Europa. Dagens PS
Högre inflation är bra för börsen. Dagens PS