Ofta kan ett skifte i investerarklimatet bryta trender på börsen. Så är dock inte fallet för tillväxten av passiv förvaltning på aktiemarknaden i form av indexfonder och ETF:er. Detta på bekostnad av de aktivt förvaltade fonderna.
Passiv förvaltning - allt mer styrs av datorerna
Mest läst i kategorin
Skiftet fortsätter i oförminskad fart enligt denna analys från Bank of America:
Näst största inflödet någonsin till passiv förvaltning
Sedan början av året har över 4 500 miljarder kronor satts in i passiv förvaltning över hela världen. t är mer än uttagen från aktivt förvaltade fonder.
Det har alltså skett en nettoinvestering under den här turbulenta perioden i passiv förvaltning. EFT:er är det som lockat mest kapital. ETF:er är, lite slarvigt, börsnoterade indexfonder.
Om inflödet fortsätter i den här farten kommer 2022 vara det näst största året med inflöden till ETF:er någonsin. Bara 2021 var större.
Datorerna kommer styra ännu mera på börsen
En följd av den här överflyttningen från aktiv till passiv förvaltning är att Stockholmsbörsen blir alltmer styrd av datorer. Det är nämligen så de passivt förvaltade tillgångarna handlar.
Nu är visserligen det passiva ägandet på Stockholmsbörsen bara runt 20 procent mot mer än det dubbla i USA men i termer av det dagliga flödet dominerar nu datorstyrd handel.
Och värre kommer det sannolikt att bli.
Relaterade artiklar:
Långa obligationer kan ge 24 procents avkastning med låg risk. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.