När det visade sig att Kina tagit ställning för Ryssland i invasionen av Ukraina strömmade det internationella kapitalet ut från Kina. Likaså när Kina hotade Taiwan militärt.
Oväntat - kapitalet flödar åter in i Kina
Mest läst i kategorin
Men det var då. Inte heller verkar de allt mer totalitära strömningar i Kina fått någon synbar effekt på investerarnas preferenser.
Suget efter avkastning
Suget efter avkastning tycks väga tyngre än den moraliska kompassen hos de globala investerarna. Någon annan slutsats är svår att komma till. Kapitalet har nämligen börjat strömma in i Kina igen.
Inflödena större än före invasionen
Enligt mätningar av kapitalflödena, enligt investmentbanken BofA, så uppvisade den senaste månaden de största globala inflödena till kinesiska aktiefonder sedan januari 2022.
Och det var alltså innan Rysslands invasion i Ukraina. Totalt strömmade det in 75 miljarder kronor under de senaste fyra veckorna.
Handelskrig inget hot?
Det är en överraskande stark siffra. Förutom de ovannämnda negativa händelserna har ju även USA snarare trappat upp handelskriget mot Kina och infört nya embargon och tullar för kinesisk export till USA.
Dessutom försöker USA få Europa med på tåget att begränsa kinesisk handel.
Starkare ekonomi
Möjligtvis ligger den starka kinesiska ekonomiska statistiken på sistone bakom investerarnas insättningar. Den har överlag kommit in bättre än prognoserna.
Likaså syns ännu inget i den offentliga statistiken om att västerländska företag plockar hem produktionen från Kina.
Emmanuel Macron
Den franske presidenten Emmanuel Macrons nyss avslutade charmresa till Kina kan också spelat in.
Då undslapp sig Macron, till USA:s förtret, att Taiwanfrågan inte angår Frankrike. Det skapade även rabalder inom EU.
Tolkningen av uttalandet hos kinainvesterare går inte att missta sig på.
Relaterade artiklar:
Sverige omkörda i paradgrenen.