Kommunist-Kina är inte så kommunistiskt som man tro längre. I alla fall inte sett till synen på ekonomi och ägande.
Otippat! Så kapitalistiskt är kommunist-Kina
Mest läst i kategorin
Svenska Vänsterpartiet kallar sig inte längre kommunister, men i deras partiprogram går att läsa att ”ägandet skall övergå till gemensamma former”. I Kina kallar sig det styrande partiet för fortfarande kommunister, men det är svårt att förstå när det gäller synen på ekonomin och ägandet. Det visar sig om inte annat i en färsk sammanställning av analyshuset CEIC.
Statsägda företag tappar
Data från CEIC visar hur Kina under de senaste 30 åren gått från ett statsägt näringsliv till en marknadsekonomi som nästan fullt ut baseras på privatägda företag. Det mest slående är exporten. För 20 år sedan svarade privata företag bara för 5 procent av Kinas export. Nu är andelen 60 procent och andelen för statsägda företag har fallit till blygsamma 10 procent.
Lika tydligt är i vilken sektor de nya jobben har tillkommit. De senaste tre decenniernas urbanisering förklaras helt, och mer därtill, av nyanställningar i privata företag. De har sugit upp all arbetskraft som kommit från landsbygden samt den nedmonterade statliga sektorn.
Kinas succé
Rent ideologiskt är det svårt att hänga med i svängarna. Men ekonomiskt är det en succé. Kina har redan klivit upp som världens näst största ekonomi och lär snart passera USA och bli världens största. Tillväxten har varit fenomenal och det är tack vare fullt fokus på privat företagande.
Läs mer: Så rika är kineserna – en osannolik tillväxt i kommunist-Kina