Dagens PS

Oroväckande – Europa allt mer likt Japan

Stimulanser i Europa går oroväckande åt samma håll som i Japan. (Foto: TT)
Stimulanser i Europa går oroväckande åt samma håll som i Japan. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 19 okt. 2020Publicerad: 19 okt. 2020

Europeiska Centralbanken (ECB) har allt sedan finanskrisen briserade försökt att få fart på den europeiska tillväxten genom låga räntor och stimulanser samtidigt som man försöker rädda havererade banker.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Motorn i återhämtningen skulle vara privatkonsumtionen. Nu visar det sig, vilket banken Nordea åskådliggör i diagrammet nedan, att invånarna i EU höjt sin sparkvot istället för att konsumera mera. Här finns en obehaglig analogi till utvecklingen i Japan.

Den japanska ekonomin hamnade i brygga på 1990-talet när det ”japanska undret” förbyttes i bankkris och hög statsskuld. Medicinen blev bland annat låg ränta och försök att staga upp banksektorn. Japanska konsumenter blev osäkra på framtiden och svarade med att spara mera.

De senaste årens japanska stora stimulanser (Abenomics) har inte ändrat bilden nämnvärt. Tillväxten i ekonomin rör sig kring en procent och BNP är fortfarande lägre än 1995. Det här är något av ett skräckscenario för hela EU.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]