Dagens PS

Ohållbart på finansmarknaden – stor risk för börsras

Balans på finansmarknaderna
Balansakt på slak lina. De massiva stimulanser har fått de naturliga sambanden på finansmarknaderna att komma i olag. Nu börjar allt fler bedömare uttrycka sin oro. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 dec. 2021Publicerad: 13 dec. 2021

Centralbankernas massiva stimulanser har fått de naturliga sambanden på finansmarknaden att komma i olag. Och när inflationen stiger brant samtidigt som stimulanserna fortsätter börjar allt fler bedömare uttrycka sin oro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I de officiella kanalerna från investmentbanker och ansedda ekonomer är kritiken måttlig, men på sociala medier är tongångarna fränare. Charlie Munger (Warren Buffetts parhäst) är en av få stora marknadsaktörer som vågat ta bladet från munnen.

Läs mer: Buffetts högra hand: “Den här eran är galnare än IT-bubblan” – Dagens PS.

Negativ avkastning

I USA har finansmarknaden sett en brant inflationskurva, renderade nedanstående graf från Bloomberg i förra veckan en våg av bekymrade kommentarer från Wall Street.

Grafen visar ”earnings yield” (ett inverterat P/E-tal) på USA-börsen justerat för inflationen. Den är nu minus 2,33 procent. Inflationen äter upp, och mer därtill, den avkastning man får på börsen.

Det är den mest negativa reala avkastningen sedan 1947.

ANNONS

Senaste nytt

Stockholmsbörsen har positiv real avkastning

De få gånger kurvan har närmat sig noll i närtid (2000 och 2008) har det följts av kraftiga börsfall. Lösningen är antingen lägre inflation, högre vinsttillväxt eller fortsatt multipelexpansion på börsen.

ANNONS

Med både en lägre värdering på börsen och lägre inflation är utgångsläget bättre för Stockholmsbörsen. Här är fortfarande en positiv ”earnings yield” på 2 procent.

Negativa realräntor över 4 procent

Men det är inte bara på aktiemarknaden som det förekommer märkligheter just nu. Det är lika illa på räntemarknaden.

Ett exempel är USA:s 30-åriga statsobligationen som, justerad för inflationen, har en negativ ränta på nästan 3,5 procent. Vem vill investera i ett sådant erbjudande?

En negativ realränta i Sverige på den tioåriga statsobligationen om knappt 2 procent är nästan frestande i jämförelse. Värst är det i Tyskland där den tioåriga statsobligationen ger en negativ realränta på över 4 procent.

Tvivlen grasserar

Stimulanserna och den uppblossade inflationen ställer även till problem på arbetsmarknaden. I Sverige kommer stora delar av löntagarna att ha negativ reallöneutveckling i år.

I USA är det värre och snittet ligger nu på minus 2 procent. Det kommer inte att kunna bestå. Antingen urholkas köpkraften vilket slår mot efterfrågan och tillväxten, eller så ska lönerna upp och då eldas inflationen på.

Tilltron till att centralbankerna ska lösa situationen är utåt sett stor. Men inofficiellt börjar tvivlen grassera bland bedömare om det kommer att få ett lyckligt slut.

ANNONS

Läs mer:

Rekordhöga värderingar på Stockholmsbörsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS