Chefer för arbetsintensiva branscher i Europa och USA har tidigare avundsjukt sneglat på Asien där anställda jobbat betydligt mer. Kinas ”996”, som betyder att arbeta från nio på morgonen till nio på kvällen sex dagar i veckan, är ett begrepp. I Sydkorea, som har den längsta arbetstiden per anställd i världen, var genomsnittet enligt OECD 1 908 timmar per år. Det är 221 timmar per mer än snittet inom OECD. Men nu stundar det förändring.
Nya trenden: fyradagarsvecka
Mest läst i kategorin
Långa arbetsdagar ger dålig produktivitet
Enligt en rapport återgiven av japanska tidningen Nikkei Asia A 4-day workweek? Japan gives the idea serious thought – Nikkei Asia har de långa arbetstiderna börjat att ifrågasättas av allt fler asiatiska arbetsgivare.
Dels sliter det ut anställda i förtid, dels ger det inte önskad produktivitet (se diagram nedan). Trots de längre arbetstiderna återfinns de asiatiska länderna långt efter USA och Europa i termer av produktivitet.
Dör av arbetsutmatting
Det är framför allt i Japan som man börjar se de nya tendenserna. Anledningen är att antalet så kallade ”karoshi” (avliden på grund av överarbete) har stigit.
Under 2021 dog 2800 japaner till följd av arbetsutmattning. Det är en uppgång på 40 procent under de senaste 10 åren. Och det här har nu fått företagen att börja agera.
Hitachi och Pokemon
I förra månaden tog den japanska teknikjätten Hitachi steget att erbjuda 15 000 anställda 4-dagarsvecka. Game Freak, som är företaget som ligger bakom den populära Pokemon, följde efter.
Senast i raden är elektronikjätten Panasonic och telekombolaget NEC som uppges överväga samma erbjudande.
Kan snart komma till Europa
Och det här har spridit sig till andra delar av Asien. Det indonesiska finansbolaget Alami och Sydkoreanska utbildningsbolaget Eduwill har infört 4-dagarsvecka.
Och enligt Nikkei Asia kommer snart Indiska företag att haka på trenden.
Om asiatiska företag på bred front implementerar 4-dagarsvecka kommer kravet med all sannolikhet att lyftas även i Europa och Sverige.
Läs mer från Investerardygnet: Guld sopar banan med kryptovalutor