Ett lands, givetvis även Sveriges, ekonomiska tillväxt beror till stor del av demografins utveckling. Befolkningstillväxt gynnar ekonomisk tillväxt.
Nu krymper Sverige utan invandringen
Mest läst i kategorin
Det är därför man kan se hur länder med en minskande befolkning och nativitet hittar på allehanda trick för att stoppa utförslöpan.
Tjeckien och Ungern är länder som lyckats vända trenden.
Höga fruktbarhetstal
Sverige har tillhört de länder i Europa med högst födslotal per kvinna, eller fruktbarhetstal som det också kallas.
En av anledningarna tros vara den utbyggda barn- och mödravårdsomsorgen. Den delas med resten av de nordiska länderna.
Men också av Frankrike. Samtliga har haft höga fruktbarhetstal.
Födslotalen fallit sedan 2010
Men nu har något hänt. 2010 födde varje kvinna i Sverige i genomsnitt två barn. Sedan dess har fruktbarhetstalen fallit varje år. Nu är den nere på 1,67 barn.
Det är fortfarande högt i internationell jämförelse men 17 procent lägre än 2010. Italien ligger exempelvis på 1,26 barn och Sydkorea på 0,81, enligt färsk statistik från World of Statistics.
Och nedgången för Sverige är lägre än i grannländerna Norge och Finland.
Nu brukar födslotalen gå i vågor.
Efter hög nativitet sjunker i regel talen. Likaså finns det en koppling till ekonomin i stort. Efter den ekonomiska påfrestningen i Sverige i början på 1990-talet föll barnafödandet.
Likaså efter finanskrisen. Pandemin har förmodligen gjort sitt till.
Sverige krymper
Om inte barnafödandet repar sig så står Sverige inför en ny situation. Det krävs nämligen cirka 2,1 barnafödslar per kvinna för att befolkningen i ett land skall vara konstant.
Just nu minskar alltså Sveriges nuvarande befolkningen. Att Sveriges befolkning ändå ökar beror helt och mer därtill på invandring.
Om Sverige ska fortsätta att strama åt invandringen, och fortfarande vill ha en växande befolkning, kanske man ska kika på Ungern.
Relaterade artiklar:
BofA: Rekordlåg värdering av småbolag.