Dagens PS

Nomura-analys: Stor risk för svensk finanskris

Numera-analus visar att Sverige närmar sig en finanskris
Numera-analyserna har tidigare identifierat merparten av de finanskriser vi sett på marknaden. (Foto: Nik Shuliahin, Unsplashed)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 04 juli 2021Publicerad: 04 juli 2021

Tre av världens fyra största ekonomier riskerar att ramla in i en finanskris inom kort. Det vore i så fall en olycka för hela världsekonomin. Vad värre är, för svenskt vidkommande, är att det även gäller konungariket Sverige.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en modellbaserad krismodell signerad Robert Subbaraman som är chefsekonom på Japans största investmentbank Nomura.

USA toppar listan

Robert Subbaramans analys för att identifiera en finanskris baseras på bland annat ländernas skuldsättning (både statlig och privat), fastighetspriser, aktiepriser och valutakurser. När poängen landar över 100 förebådar det att landet kan hamna i en finanskris.

Sverige ligger just nu på 128.

USA har hela 195 poäng och toppar den här föga åtråvärda rankingen. Inga andra nordiska länder har någon som helst finansiell risk, enligt Robert Subbaraman.

Analysen har identifierat 55 finansiella kriser

Oavsett var man tycker om den här sortens statiska beräkningar så har Nomuras modell identifierat två tredjedelar av de 55 finansiella kriser i olika länder som ägt rum i världen sedan 1990.

I genomsnitt har krisen anlänt inom tre år från det att landet passerade tröskelvärdet 100.

Numuraanalysen indikerar svensk finanskris

Källa: Numera

ANNONS

Modellen döpt efter trojansk prästinna

Modellen är lite kryptiskt döpt till Cassandra. Namnet kommer från den grekiska mytologin och Cassandra var namnet på en trojansk prästinna. Hon hade enligt sägnen förmågan att se in i framtiden. Dock vilade en förbannelse över henne i form av att aldrig bli betrodd för sina förutsägelser.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]