Dagens PS

Märkliga tider – investerare dissar kassaflödet

Det har skett ett skifte i synen på kassaflödet. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 29 sep. 2020Publicerad: 29 sep. 2020

Teoretiskt är ett bolags värdering en diskontering av alla framtida kassaflöden. Nu verkar det dock ha skett ett paradigmskifte i synen på kassaflödet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I tider av förändrade redovisningsmetoder har kassaflödet varit det säkraste sättet att bedöma företagens verksamhet. Dessutom har företag som haft en låg värdering av genererat kassaflöde också utvecklats bättre på börsen än högt värderade kassaflöde.

I sammanställningen nedan framgår att överavkastningen sedan 1951 legat på nästan 5 procentenheter per år, vilket ger en väldigt stor överavkastning över tid.

De senaste fem åren har det istället varit företag med högt värderat kassaflöde som utvecklats bättre. Utvecklingen gäller aktier i USA, och har naturligtvis påverkats av de så kallade FAANG-bolagen, men sannolikt är det universellt fenomen.

Som lök på laxen för alla kassaflödesälskare har den nya redovisningsmetoden MIFID16 medfört en inte obetydlig differens mellan det redovisade kassaflödet och det verkliga.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]