Är det läge för valutaspekulation – en fråga som allt fler ställer sig med dagens dollarkurs. September blir en märkesmånad för valutahandlarna. För första gången på 20 år är den amerikanska dollarn nu mer värd än den europeiska euron. Kriget i Ukraina med efterföljande energikris har inte varit bra för Europa.
Läge för valutaspekulation
Mest läst i kategorin
Euron har tappat 20 procent mot den amerikanska dollarn sedan invasionen. Och enligt investmentbanken Goldman Sachs kommer euron att försvagas ytterligare (se diagram nedan).
Alla flockas kring dollarn
Men någonstans i vår kan det vara dags att satsa på att euron ska stärkas. Potentialen är inte gigantisk. Blott 8 procent, om Goldman Sachs får rätt.
Men det kan bli mer. Enligt investmentbanken BofAs månatliga mätning är det just investerarnas stora dollarexponering som är den mest uppenbara positionen att skalas ned när världsekonomin stabiliseras.
Den har till och med passerat övervikten i råvaror. Det kommer att påverka valutakursen.
Få ägnar sig åt valutaspekulation
Trots att valutor utgör världens störst marknad är det ytterst få småsparare som ägnar sig åt valutaspekulation. Anledningen är att det är så svårt.
Svenska Riksbanken och Riksgälden spekulerar stundtals i den svenska kronan med mycket blandat resultat. Problemet är att det inte går att räkna sig fram till valutakurser. Det är så många parametrar att ta hänsyn till. Att bara titta på bytesbalansen och tillväxten räcker inte.
Det kanske är som den förre finansministern Anders Borg uttryckte det: ”Valutakurser är summan av allt”