Dagens PS

Klimatet ger oljepriset en oväntad draghjälp

Oljepris
Paradoxalt nog är klimatet och olika miljörörelser den bästa draghjälpen för oljepriset. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 01 nov. 2021Publicerad: 01 nov. 2021

Den kraftiga prisuppgången på olja har överraskat de flesta bedömare. Fossil energi skulle ju fasas ut och elbilsrevolutionen går mycket fortare än beräknat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens oljekonsumtion har enligt flera bedömare, även branschaktörer som oljebolaget BP, redan nått sin topp. Det har inte hindrat konsumtionen av olja att nu uppgå till samma nivå som före pandemin. Men till högre pris.

Oljeinvesteringar på rekordlåg nivå

Och priset skulle kunna stiga ytterligare. Investeringarna i oljesektorn är nämligen på rekordlåga nivåer. Det visar en analys av investmentbanken Morgan Stanley.

Tidigare har investeringarna i oljeindustrin följt med oljepriset. När priset stigit har investeringarna följt efter (se diagram nedan).

Och vice versa. Det har skapat en balans i utbud och efterfrågan som hållit oljepriset i schack.

Palatsrevolution i styrelserummen

Nu har det sambandet upphört. Och delvis är det ett resultat av effektiv miljölobbing. Krav från ägare har tvingat oljebolagen att skrinlägga investeringar i nya oljefält till förmån för investeringar i förnybar energi som sol och vind.

På de stora oljebolagen (läs Exxon, Chevron m.fl.) är det nästan att likna vid en palatsrevolution. I styrelserna har det röstats in medlemmar som vill tvätta bort stämpeln av oljebolag och reducera utsläppen av koldioxid.

ANNONS

Kapitalet styr

Även om det finns hedervärda miljömotiv bakom strategiomläggningen så styr kapitalet även här. Förhoppningen är att en mer miljömässig image skall ge högre värdering av aktierna.

Fonder som marknadsför sig som ESG-investerare blir som bekant allt fler. Där ratas oljebolag men för miljöprofilerade energibolag kan värderingen bli enorm.

Oljan inte längre bryggan

Problemet är att omläggningen av världens energiproduktion bygger på att oljeindustrin skall hantera bryggan i utbud mellan fossil och fossilfri energi. Med de lägre investeringarna i oljeindustrin finns en risk, menar bedömare, att oljan inte kan utgöra den här bryggan.

Miljörörelser ökar intäkterna för oljebolagen

Att ägarna i oljeindustrin skall göra en helomvändning och börja investera i nya oljefält igen är inte troligt. Det innebär att farten på utbyggnaden av fossilfri energi måste öka, konsumtionen av energi minska eller att effektiviteten måste öka.

Om inte lär oljepriset fortsätta uppåt. OPEC i all ära men lite hårdraget är det alltså miljörörelsens framgång som hjälper till att pressa upp oljepriset.

Läs mer:

ANNONS

Dyster prognos över oljan och börsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]