Om det känns tungt som aktieägare på Stockholmsbörsen så kan man alltid trösta sig med att det finns de som har det värre. Ett exempel är investerare som lockades att investera i mittens rike via kinafonder.
Kinesiska aktier har varit en usel placering och kan så förbli
Mest läst i kategorin
De senaste fem åren har kurserna nästan halverats (Hang Seng index) på HongKongbörsen. Det kan jämföras med Stockholmsbörsen som under samma period stigit med 20 procent.
Nolltolerans, Uigurer och Taiwan
Problemen för kinainvesterare har staplats på varandra. Först kom oroligheterna i Hong Kong, följt av uppmärksamheten kring behandlingen av den muslimska minoriteten Uigurer.
Pandemin, med efterföljande nolltolerans, och stödet till Ryssland toppades med militära hot mot Taiwan. Därutöver har det styrande kommunistpartiet blandat sig i styrningen av de stora publika teknologibolagen (läs Alibaba).
Senaste nytt
Xi Jinping
Den pågående partikongressen i Peking har knappast ändrat synen från utländska investerare. Vid den förra partikongressen 2019 sa Kinas högste ledare Xi Jinping att fred var en ostoppbar historisk trend. Det sa han inte denna gång.
Istället var det en aggressiv ton som fick den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken att hävda att Kina förbereder sig för att återförena Taiwan med Kina snabbare än vad man tidigare räknat med.
Värderingsfälla
Allt det här har fått till följd att utländska investerare dragit öronen åt sig gällande kinesiska aktier. Då spelar inte börsvärdering någon roll. P/E-talet för bolagen noterade på Hong Kong börsen är nu bara 8 (se diagram nedan).
Det är den lägsta värderingen på över 10 år och nästan halva multiplarna jämfört med Stockholmsbörsen.
Men det kan vara en värderingsfälla. Moskvabörsen hade ännu lägre P/E-tal innan invasionen av Ukraina.
Relaterade artiklar:
Fortsatt inflöde till aktiefonder – bra enligt Charlie Munger. Dagens PS