När pandemin bröt ut föll börsen brant över 30 procent på bara ett par veckor, för att sedan vända uppåt. Men kinas börskrasch var ingen vanlig krasch.
Kinas börskrasch: Så illa är det och det kan bli ännu värre
Mest läst i kategorin
Den brukar nämligen komma smygande och sega sig nedåt under längre tid. Och plötsligt har kurserna halverats och man han upplevt en börskrasch.
Kinas börskrasch – 70 procents fall
Så kan man sammanfatta det senaste årets börsutvecklingen i Kina. Där har det nämligen skett en börskrasch som heter duga. På ett år är kurserna ned hela 70 procent.
Fem års börsuppgång är bortsopad (se diagram nedan). Ryssland undantaget så är Kinas aktiekollaps den mest dramatiska det senaste året på världsbörserna.
Och den drabbar tyvärr många svenska sparare som har såväl Kina- som Asienfonder.
Senaste nytt
Alibaba
Anledningarna är flera. Allt startade med noteringen av Alibabas fintechbolag vars börsintroduktion stoppades av myndigheterna. Därpå följde en rad dekret och inskränkningar för de stora teknologibolagen.
Bedömningen från kinakännare var att det styrande kommunistpartiet ansåg att de inhemska teknologijättarna vuxit sig för stora och indirekt utmanade partiet.
Uigurer
Sedan kom Covid-19 tillbaka i flera omgångar och delar av Kina stängdes ned. Inskränkningarna av demokratin i Hong Kong gjorde inte saken bättre.
Likaså de omtalade övergreppen på den muslimska minoriteten uigurer.
Kina stöttar Ryssland
Spiken i kistan kom i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Att Kina stödde Ryssland så lojalt skickade kalla kårar till hela investerarvärlden.
Vem vill investera i ett land vars styrande inte kan skilja på mitt och ditt och ställer sig positiva till något som börjar likna folkmord.
En kinesisk invasion av Taiwan kändes plötsligt möjlig.
Made in China funkar inte längre
Fortfarande syns inget i statistiken men västerländska företag som har produktion i Kina lär titta över möjligheterna för alternativa produktionsställen.
En invasion av Taiwan lär föranleda samma ekonomiska sanktioner från västvärlden som Ryssland fått.
”Made in China” kommer inte att fungera i konsumentledet. För svenska sparare i kinafonder är det bara att hoppas att inte det scenariot blir en realitet.
I så fall kommer kurserna att falla ytterligare.
Relaterade artiklar:
Svensk neutralitet är dyrt för svenska aktieägare…riktigt dyrt! Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.