Dagens PS

Jobbig klimatsiffra: Sverige i botten i EU

klimatsiffra
Sveriges klimatsiffra imponerar inte jämfört med övriga EU-länder. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 25 maj 2023

Sveriges nya miljöpolitik har irriterat miljörörelsen. Men även den gamla svenska miljöpolitikens klimatsiffra är en besvikelse – utsläppsminskningarna är långt under EU-snittet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljöområdet har utgjort oppositionen i Riksdagens kanske främsta måltavla i kritiken mot den sittande regeringen. Eftergifterna till Sverigedemokraterna med sänkt reduktionsplikt i bränslet har inte mottagits väl av miljörörelsen.

Bättre klimatsiffra än Danmark

Men än så länge syns inte så mycket av den nya miljöpolitiken. Under det sista kvartalet förra året minskade Sverige utsläppen av växthusgaser. Nedgången var dock marginell och under 1 procent. Men faktiskt bättre än såväl Finland som Danmark.

Europa minskade 4 procent

Jämfört med hela EU var det dock en mager sänkning av Sverige. Snittet i Europa blev en minskning med 4 procent jämfört med samma period 2021. Och det kan ställas i relation till den ekonomiska tillväxten i EU som var 1,5 procent i under perioden. Det går alltså att minska utsläppen och fortfarande ha ekonomisk tillväxt.

Eurostat

(Källa: Eurostat)

Irland sämst

Av enskilda länder levererade såväl Slovenien som Nederländerna en tvåsiffrig minskning av växthusgaserna. Det var de ensamma om in EU. Sämst utvecklingen uppvisade Irland, Litauen och Malta som alla ökade utsläppen. Irland med så mycket som 13 procent.

ANNONS

Läs även: Företag satsar på klimatkompensation – sänker inte utsläppen

Läs även: Värsta utsläpparna gör fortfarande minst bland storbolagen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]