I fjol blev det rekord i antalet börsintroduktioner. I Norden noterades det, med Sverige i täten, enligt Ernst & Young (EY) över 200 bolag med ett transaktionsvärde på över 200 miljarder kronor.
Iskallt för börsintroduktioner
Mest läst i kategorin
För ovanlighetens skull fick vi förra året också se två tillbakadragna börsintroduktioner i miljardklassen, i form av fintechbolagen Trustly och Rocker. Men i år lär de få sällskap av flera avbrutna introduktioner.
En oroväckande tendens
På Stockholmsbörsen har det av förklarliga skäl hittills varit lugnt på introduktionsfronten. Börsen har fallit med cirka 15 procent på en volatil marknad.
Det är ingen idealisk miljö att äska pengar av aktieägare till en förutbestämd värdering. Och man får bara ett försök att göra en lyckad notering.
I USA, som kursmässigt klarat sig bättre, kan man skönja en oroväckande tendens.
22 avbrutna börsintroduktioner
I januari drogs nämligen, enligt den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen SEC.gov | HOME ), 22 stycken publika noteringar tillbaka.
Det är rekord på USA-börserna (se diagram nedan). Oavsett vad som kommunicerades av de berörda bolagen var det helt enkelt inte tillräckligt med intresse för noteringarna till den erbjudna värderingen.
Inga nya SPAC-bolag
En majoritet av de avbrutna noteringsprocesserna avsåg så kallade SPAC-bolag. Den börsflugan verkar inte fungera i det här klimatet.
Den amerikanska centralbanken FED:s nya räntestrategi, inflationen och geopolitisk oro har satt investerarna i en helt annan sinnesstämning jämfört med 2021.
Färre börsintroduktioner och inga SPAC-bolag
Vi kommer med all sannolikhet att se betydligt färre börsintroduktioner på Stockholmsbörsen i år. Och förmodligen inga nya SPAC-bolag.
Relaterade artiklar:
Säkrare investeringar – undvik tidiga startups. Dagens PS