Just nu strömmar årets utdelning in på aktiedepåerna. Totalt är det bortåt 280 miljarder kronor som väntas skiftas ut på Stockholmsbörsen, inklusive dusören som kommer i höst. Frågan är vad man ska göra med pengarna?
Gör så här med utdelningen – oslagbar strategi
Mest läst i kategorin
För vissa aktieägare är utdelningen redan intecknad för andra investeringar, eller för att täppa till hål i hushållsekonomin. Men är inte pengarna öronmärkta finns det ett givet svar på frågan ovan. Utdelningen ska återinvesteras på börsen.
Klockren evidens
Historiskt finns det klockren evidens på att den strategin lönar sig. Finansföretaget TradeThatSwing har räknat på effekterna på avkastningen om utdelningen återinvesteras på börsen eller ej. I tabellen nedan framgår hur avkastningen påverkas i ett 50-årsperspektiv.
Fyrfaldigt bättre
Med en återinvesterad utdelning har avkastningen i snitt varit 10,4 procent per år under de senaste 50 åren. Utan återinvestering skulle avkastningen bara varit 7,4 procent. Differensen om tre procentenheter kan tyckas liten men över den här tidsrymden blir utfallet fyrfaldigt större med en återinvesterad utdelning.
Oslagbar strategi
Skillnaden blir tydligare i ett diagram (se ovan). Nu är inte skalan logaritmisk vilket lurar ögat men poängen framgår med all önskvärd tydlighet. Beräkningarna avser USA-börsen men utfallet torde vara likartat för Stockholmsbörsen.
Budskapet är glasklart. Över tiden är återinvesterad utdelning oslagbart.
Läs även: Värde- eller tillväxtaktier? Så här ska du investera
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.