Dagens PS

Goldman Sachs: Snitt 25 procents börsnedgång vid recession

Börsnedgång med tomma bankfack
Tomma bankfack får illustrera börsoptimismen Goldman Sachs reviderade prognoser. Man anser nu att risken för recession och börsnedgång har ökat. I nedan diagram har de räknat ut hur stor börsnedgång de senaste recessionerna har haft i snitt. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 21 mars 2022Publicerad: 20 mars 2022

Nu börjar allt fler bedömare på Wall Street revidera ned prognoserna för börsutvecklingen. Dit hör även Goldman Sachs, som varit en av de största optimisterna som numera tror på en börsnedgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen var deras uppburne globalt ansvarige strateg för hedgefonder – Tony Pasquariello – ute med ett ganska dystert scenario.

Det enda positiva är aktieåterköp

Han tror geopolitiskt att det blir värre innan det blir bättre. Tillväxten blir lägre och inflationen högre. Multiplarna (P/E) kommer att pressas från en hög nivå.

Centralbanken (FED) har inte kommit till marknadens räddning ännu. Det kanske enda positiva just nu är tillbakaköp av aktier som är på rekordnivåer. Råvaror är den enda tillgång som fortsätter att leverera. Allt enligt Pasquariello.

ANNONS

Senaste nytt

Goldman Sachs: Risken för recession 25 procent

Goldman Sachs anser också att risken för recession och börsnedgång har ökat. Nu bedömer banken att det är 25 procents sannolikhet att USA hamnar i recession.

Det är förvisso betydligt lägre risk än vad många andra bedömare anser, men ett stort kliv för optimisten Goldman Sachs.

25 procents skalpning av kurserna

Men recession är illa nog. I grafen nedan har banken tittat tillbaka på börsutvecklingen vid de historiska tillfällen sedan andra världskriget då USA hamnat i recession. Det har hänt vid 12 tillfällen.

ANNONS

I snitt har börsen då fallit med 24 procent från toppen till botten. Det är alltså nästan en fjärdedel av börsvärdet som rykt. Sämst gick det i samband med finanskrisen 2008 då fallet var hela 57 procent.

Techbubblans smäll vid millenniumskiftet var heller inte att leka med. Då var nedgången 49 procent och besvärligt utdragen över 30 månader.

Vinsterna ned 13 procent

Huvudanledningen till börsnedgången är att vinsterna för börsföretagen faller. Enligt Goldman Sachs har börsnedgång i snitt varit 13 procent under de 12 recessioner som har passerat sedan 1945.

Det har aktiemarknaden i så fall framför sig. Men när det gäller börsnedgång så kan optimisten ändå notera att börsen i USA redan fallit med nästan 10 procent.

Om det skall räknas i på kontot för recession har vi i så fall bara 10 procent kvar. Om nu det historiska snittet skall gälla.

Relaterade artiklar:

Världsrecession inom två år enligt Deutsche Bank. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS