Dagens PS

Goldman Sachs: "Har aldrig varit med om liknande"

Enligt Goldman Sachs är det rekord på säljordrar
Enligt Goldman Sachs har inflödet varit 1 400 miljarder till den globala aktiemarknaden under det senaste 1,5 åren. Nu är säljtrycket på rekordnivåer och om alla pengar ska ut från börsen så kommer det bli dramatiska kursfall. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Även om börsen påverkas av värderingar och andra positiva eller negativa händelser så är det de facto flödena som i slutändan styr kursutvecklingen. Och de har varit minst sagt positiva de senaste åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som investmentbanken Goldman Sachs visar i grafen nedan har inflödet varit 1 400 miljarder till den globala aktiemarknaden under det senaste 1,5 åren.

Det är rekord och det är inte konstigt att börsen gått upp. Men nu vankas det andra bullar.

Bara 2 procent har tagits ut hittills

Den senaste veckostatistiken visar att inflödet förbytts i ett utflöde. Goldman Sachs flödesguru – Scott Rubner – skrev nyligen i ett marknadsbrev att han aldrig tidigare varit med om ett liknande säljtryck.

Än så länge är det lite pengar som plockats ut – 2 procent – mot vad som kommit in under perioden. Men farten är hög och som synes av grafen nedan går flödena i vågor.

Skall alla pengar ut igen kommer det att göra ont – riktigt ont!

Goldman Sachs beskriver rekordnivåer på börsen som skall ut

Det enorma inflödet till börsen är på väg ut igen. Säljtrycket är på rekordnivåer och hittills är det bara 2 procent som sålts. Genomförs alla ordrar så finns risken för ordentligt kursras. (Graf: Goldman Sachs)

ANNONS

Senaste nytt

Svenskfavoriterna i riskzonen

Det Scott Rubner och Goldman Sachs framför allt vill fästa kundernas uppmärksamhet på är vad som händer när investerare säljer indexfonder på Nasdaq (även kallad QQQ).

ANNONS

Av varje dollar som säljs av index säljs samtidigt 13 cent i Apple, 11 cents i Microsoft, 8 cents i Alphabet, 6 cents i Amazon och 4 cents i Tesla. Det är 42 procent i fördelat på bara fem bolag.

Det är inte konstigt att just den här kvintetten haft det tungt på börsen. Samtliga är välägda av svenska aktiesparare med Tesla och Apple som de två största ”svenskbolagen”.

Stockholmsbörsen mindre känslig

Liknande risk går inte att uppbringa på Stockholmsbörsen. Dels är inte börsvärdet koncentrerat till så få bolag, dels är inte det passiva ägandet lika högt som i USA.

Likaså är det troligt att USA-börserna kan tyngas mer av utflödet än Stockholmsbörsen. Det är nämligen till USA som 70 procent av det globala inflödet till aktiemarknaden har gått de senaste två åren.

Det är rimligtvis också där utflödet kommer att äga rum. Inte på Stockholmsbörsen.

Relaterade artiklar:

Kan bitcoin bli den största av alla finansbubblor? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS