De som vill hitta argument för ett fortsatt bistert börsras kan ta en titt på diagrammet nedan som visar på hur långt den amerikanska centralbanken Fed kommit med åtstramningen.
Främsta argumentet för fortsatt börsras
Mest läst i kategorin
I början av året togs ju beslut om att stoppa stimulanserna och krympa balansräkningen.
Hittills ynka 2 procents nedtrappning
Det kommer efter decennier av expanderande balansräkning som i somras motsvarade nästan 40 procent av BNP i USA. Det är rekord i omfång.
Som jämförelse utgjorde Fed:s balansräkning knappt 5 procent före finanskrisen 2008. Efter ett börsfall på Stockholmsbörsen, med över 30 procent i år, är det lätt att tro att åtstramningen varit betydande.
Tyvärr är så inte fallet. Hittills är nedtrappningen ynka 2 procent, enligt statistik från Fed presenterad av nyhetsbyrån Bloomberg.
Senaste nytt
Börsen korrelerar med likviditeten
Det här är dåliga nyheter som indikerar fortsatt börsras. Tillgångspriserna, och aktiemarknaden i synnerhet, har haft en nära korrelation med likviditetstillskotten i ekonomin, där centralbankernas förändring av sina balansräkningar står för merparten.
Det har i alla fall fungerat på uppsidan, som diagrammet nedan visar från förvaltarjätten Fidelity. Och det kommer med all sannolikhet även att fungera åt andra hållet.
Manar till återhållsamhet
Nu finns det flera centralbanker än Fed, men alla andra stora (förutom den japanska centralbanken BoJ) har också börjat strama åt. Dock är Fed den viktigaste.
Börsraset och centralbankernas åtstramningsplaner har nu fått en och annan bedömare att mana centralbankerna till återhållsamhet med räntehöjningar och åtstramningar.
Kritisk kreditzon tvingar fram börsras
I förra veckan var strategen Oleg Melentyev på investmentbanken BofA ute med just det budskapet. Han menar att centralbankerna pressar kreditsystem in i en kritisk zon.
Läs även: Krediterna skruvas åt – smärtsamt för börsen. Dagens PS
I USA är räntan på noterade riskfyllda företagsobligationer (HY) snart tvåsiffrig. Det är alltså nivåer som till exempel svenska fastighetsbolaget SBB kan tvingas omfinansiera sina obligationer till.
Då kommer det att bli många bolag som får stora problem med efterföljande börsras.