Dagens PS

Deutsche Bank: 80 procent risk för recession i USA

Deutsche Bank har haft rätt sedan 1973 och prickat alla recessioner rätt. Nu säger deras analys att vi inte ska ha några förhoppningar om mjuklandning i USA. Lamporna blinkar rött för recession. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 27 jan. 2023Publicerad: 27 jan. 2023

Den svenska konjunkturen i all ära men finansmarknadens aktörer riktar all fokus på hur det går för USA. Det sätter riktningen på börsen i resten av världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och nu har det insmugit sig en försiktig optimism om att den förväntade recessionen kanske kan undvikas.

Förklarar börsrallyt

När investmentbanken BofA frågade sina kunder i november förra året var det 90 procent som trodde på en recession i USA. Två månader senare har den siffran fallit till 60 procent.

Det är en av anledningarna till det börsrally som ägt rum på Stockholmsbörsen sedan oktober.

Källa: BofA

ANNONS

Senaste nytt

Har haft rätt sedan 1973

Men fortfarande tycks det mer vara förhoppningar än baserat på faktiska ekonomiska realiteter.

Deutsche Bank har utvecklat ett makroekonomiskt index som mäter sannolikheten för att en recession ska inträffa under de kommande 12 månaderna.

Den har varit en klockren ledstång ända sedan 1973 och prickat alla recessionerna.

ANNONS

Källa: Deutsche Bank

Ingen minskad risk

Den blå kurvan avser Deutsche Banks index och de grå staplarna visar när recessionen har inträffat. Kurvan har gått spikrakt uppåt sedan 2022. Det finns ingen synlig minskad risk.

Just nu indikerar den över 80 procent sannolikhet för recession i USA. När recessionen anlände 2020, i samband med pandemin, var siffran lägre.

Relaterade artiklar:

Att höja räntan slutar nästan alltid i kris. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]