Vanligaste motargumentet från ekonomer och strateger till att investera på börsen de senaste åren har haft för höga värderingar. Efter kursraset gäller inte det argumentet gäller.
Det värsta kan vara över - börsen åter på "normala" värderingar
Mest läst i kategorin
Faktum är att den amerikanska börsen nu värderas under det genomsnittliga P/E-talet sedan 1990. De visar en analys från kanadensiska Scotiabanken
Lägre än snittet
Vinstmultiplarna för de kommande 12 månaderna har fallit från 24 våren 2020 till nu 15,6. Det är alltså lägre än snittet (se streckade linjen i diagrammet nedan).
Det lägre P/E-talet är ett resultat av såväl ökade vinster som fallande kurser.
Högre riskpremie
Nu innebär det här tyvärr inte att börsoron nödvändigtvis kommer att avta. Värderingen kan, vilket framgår av den blå kurvan, periodvis vara betydligt lägre än historiska snittet. Så var fallet under 2010.
Sedan är ju värderingen också ett resultat av vilken riskpremie investerarna kräver. Den beror bland annat på räntan och inflationen. Ju högre ränta och inflation desto högre riskpremie och desto lägre P/E-tal.
Osäkra vinstprognoser
Sedan är ju frågan hur tillförlitliga vinstprognoserna är. Analytiker överskattar i regel företagens vinster med cirka 10 procent. I samband med skiften i konjunkturen, som är fallet nu, brukar prognosfelen bli större.
Nedgången i ekonomin är som bekant ganska dramatisk i detta nu. Men i vilket fall som helst är börsens värdering nu mer normal.
Håller Scotiabanks analys så innebär att det värsta kan vara över.
Relaterade artiklar:
Rysare – dubbelt så hög blankning i sällanköpsvaror. Dagens PS
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.