De svenska bankerna har blivit en tillflykt för såväl svenska småsparare som institutionella investerare. Låg värdering och en direktavkastning på nästan tvåsiffriga tal lockar.
Det stora hotet mot de svenska bankerna
Mest läst i kategorin
Men svenskarnas kärlek till de inhemska bankerna delas inte av alla.
Fastighetsutlåning oroar
Analysfirman TS Lombard hör dit. I diagrammet nedan har TS Lombard plottat in hur stor andel kommersiella fastigheter har av utlåningen i banksektorn i de europeiska länderna.
Svenska banker har överlägset högst andel på 60 procent.
Nordisk företeelse
Så såg det i alla fall ut i slutet av förra året och det har förmodligen inte ändrats nämnvärt sedan dess. Det verkar för övrigt vara en nordisk företeelse.
Förutom Irland toppas listan av Danmark, Norge och Finland.
Fortsatta fall på fastigheter
Har man en negativ syn på fastigheter är det förståeligt att svenska banker inte ligger högst upp på önskelistan.
Enligt TS Lombard har värdet på europeiska kommersiella fastigheter fallit med cirka 20 procent senaste året.
Vissa bedömare – bland annat Morgan Stanley – tror på fortsatta nedgångar.
Handelsbanken ligger värst till
Det är det här som stressar Finansinspektionen. Och svenskarna har i färskt minne från fastighetskrisen 1990–1992 hur illa det kan gå.
Då var flera av de svenska storbankerna – bland annat SEB – nära att gå omkull på grund av utlåningen till fastighetssektorn.
En bank som då stod stadigt var Handelsbanken. Den här gången är det Handelsbanken som relativt sett har den största exponeringen mot fastigheter.
Bankerna stängda för flera fastighetsbolag
En annan aspekt är fastighetsbolagens uttalanden om att de ämnar lägga om finansieringen från obligationsmarknaden till banker.
På obligationsmarknaden har nämligen investerarnas räntekrav stigit dramatiskt. Det är svårt att se att de svenska bankerna kommer att omfamna större exponering till fastigheter.
Det bådar inte gott för skuldsatta fastighetsbolag – och indirekt de svenska bankerna