Dagens PS

Därför satsar superinvesteraren på krypto

paul tudor jones, bitcoin
Paul Tudor Jones på TED 2015. (Foto: Bret Hartman/TED)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 22 juni 2021Publicerad: 24 juni 2021

Nyligen var hedgefondsförvaltaren – Paul Tudor Jones – ute i media och drog en lans för kryptovalutor som bitcoin. Han lät meddela att han framöver kommer att ha minst 5 procent av sin portfölj investerad i kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen är att han tycker att centralbanken i USA har en galen strategi när inflationssignaler nonchaleras och att kryptovalutor därför utgör ett bra skydd.

Framgångsrik

Det var utan tvekan en fjäder i hatten för kryptomarknaden. Paul Tudor Jones är nämligen inte vem som helst. Han anses som en av världens mest framgångsrika investerare och har en historik av att ha uppvisat en årlig avkastning på i genomsnitt 21 procent under 25 år.

Stor misstro

Men han är fortfarande ganska ensam bland de större investerarna att omfamna det här nya tillgångsslaget. I investmentbanken BofA:s senaste undersökning (BofA Global Fund Manager Survey) av världens största kapitalförvaltare råder det fortfarande en massiv misstro mot tillgångar i form av kryptovalutor.

Och skeptikerna har blivit fler. Över 80 procent av de tillfrågade förvaltarna anser att bitcoin, den största kryptovalutan, är en bubbla. Det är 5 procentenheter mer än för en månad sedan. Bara knappt 10 procent av investerarna bedömer bitcoin vara rimligt värderad.

En annan investmentbank – Goldman Sachs – gjorde ett utskick till sina kunder med en intervju med den kanske största kända skeptikern till bitcoin och andra kryptovalutor, ekonomen Nouriel Roubini. Han är förvisso notoriskt negativ till det mesta och kallas inte för inte Dr. Doom (Dr. Undergång). Likväl är hans resonemang läsvärt. Nedan följer några stycken ur intervjun.

Dr. Undergång

ANNONS

“Till att börja med är det en felaktig benämning att kalla dem valutor. Valutor måste ha fyra kvaliteter: de måste vara en kontoenhet, ett betalningsmedel, ett stabilt lager av värde och fungera som en enda siffra. Bitcoin och de flesta andra kryptovalutor har ingen av dessa funktioner. Det är inte en kontoenhet; ingenting är prissatt i bitcoin. Det är inte ett skalbart betalningsmedel. Bitcoin och andra kryptovalutor är inte heller tillgångar. Bitcoin och andra kryptovalutor har ingen inkomst eller nytta, så det finns inget sätt att räkna ut ett fundamentalt värde. En bubbla uppstår när priset på något ligger långt över dess fundamentala värde. Men vi kan inte ens bestämma det fundamentala värdet av dessa kryptovalutor, och ändå har priserna gått upp dramatiskt. I den meningen ser det ut som en bubbla för mig.”

Kanske hela kryptovalutadiskussionen bäst sammanfattas av bilden nedan.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]