Säga vad man vill om Kina men när det enväldiga kommuniststyret agerar så får det genomslag. 2019 bröts majoriteten (75,5 procent) av världens bitcoinmynt i Kina.
Därför är priset på bitcoin så volatilt
Mest läst i kategorin
Men framställningen av bitcoin via datorkraft är extremt elintensiv och el är en bristvara i det snabbväxande Kina. Brytningen av bitcoin riskerades att tränga ut elbehovet för andra industrier.
Därav förbjöds plötsligt fortsatt brytning av bitcoin i Kina. Resultatet lät inte vänta på sig.
Kazachstan nu näst störst
Två år senare är Kinas andel av bitcoinproduktionen noll. Det visar statistik från Cambridge Centre for Alternative Finance.
Den största vinnaren av förbudet visar sig vara USA. Där sker nu drygt en tredjedel av all brytning. Tidigare svarade USA bara för 4 procent av all produktion.
Även Kazakstan har seglat upp som en ny stor producent och svarar numera för nästan en fjärdedel av bitcoinproduktionen.
Där var produktionen tidigare nästan obefintlig. Men även Ryssland har dragit till sig tillverkning av kryptovalutan. Landet svarar nu för 11 procent av produktionen.
Fortsatt volatilt pris
En konsekvens av det nya produktionslandskapet har gått att se de senaste veckan. Priset på bitcoin har fallit med 15 procent sedan årsskiftet.
Enligt bedömare finns det ett samband mellan prisraset i bitcoin och oroligheterna i Kazakstan. Att Kina kontrollerade produktionen av bitcoin var inte optimalt.
Men det är heller inte optimalt att två andra diktaturer tillsammans sitter på en tredjedel av produktionskapaciteten.
Det indikerar ett fortsatt volatilt pris på bitcoin.
Relaterade artiklar:
Rekordhög inflation skapar läge för kryptovalutor. Dagens PS
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.