Dagens PS

Dåligt scenario - stagflation åter på tapeten

Jared Bernstein har ingen anledning att se glad ut när han presenterar "state of the economy and inflation" för amerikanska senaten. Även SEB har lagt en prognos som visar på stagflation - något vi hoppas inte infrias. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 20 mars 2022Publicerad: 19 mars 2022

Nyligen varnade banken SEB i ett marknadsbrev för att den svenska ekonomin kan gå in stagflation (hög arbetslöshet, hög inflation och svag tillväxt).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ökade råvarupriser och lägre ekonomisk tillväxt i spåren av kriget i Ukraina är anledningen. Och SEB är tyvärr inte ensamma om att vifta med stagflationsspöket.

Olli Rehn, som är finländsk ledamot i den europeiska centralbanken, uttryckte nyligen samma farhågor för hela euroområdet. Likaså kom samma olycksbådande profetia nyligen från den kände amerikanske obligationsförvaltaren Bill Gross.

Rött skynke

Stagflation är en sammansättning av orden stagnation och inflation och är ett rött skynke för finansmarknaden. Den innebär hög inflation, hög arbetslöshet och låg eller avtagande tillväxt.

Problemet är att stagflation är svår att lösa. Stimuleras ekonomin eldar man på inflationen. Försöker man strypa inflationen blir ekonomin lidande i en redan svår miljö.

ANNONS

Senaste nytt

Aktieportföljen måste omkomponeras

Världen har genomlevt stagflation förut. Och överlevt. Det inträffade bland annat 1973–1974 då oljeprischocken slog till och inflationen var tvåsiffrig.

Investmentbanken BofA  har tittat tillbaka på den perioden för att utröna hur aktieportföljen lämpligast ska komponeras för att rida igenom en stagflation.

I diagrammet nedan framgår vilka sektorer som klarat sig bäst (längst tillvänster) och sämst under de här två åren.

ANNONS

Stor risk för stagflation

Aktier tappade 20 procent

Föga överraskande är det råvaror som var vinnare under den här perioden. Mycket tack vare oljan. Likaså gick det bra för koppar och fastigheter.

Obligationer klarade sig hyggligt med en oförändrad värdeutveckling. Det var betydligt bättre än för aktiemarknaden som tappade 20 procent.

Stagflation påverkar tillväxtbolag mest

De stora förlorarna var tillväxtaktier och teknologi. De tappade nästan en tredjedel av börsvärdet. Vidare är det värt att notera att banker utvecklades sämre än börsen.

Samma sak för småbolag. Verkstad, som väger tungt på Stockholmsbörsen, tappade marginellt mot börsen medan hälsovårdsbolag gick lite bättre.

Men stagflation är överlag inget kul scenario. Låt oss hoppas att SEB:s ekonomer inte blir sannspådda.

Relaterade artiklar:

ANNONS

Så har krig påverkat börserna tidigare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS