Dagens PS

Beteendet kvarstår och Sverige toppar ranking

Beteendet
Trenden med Zoom-möten som sattes under pandemin fortsätter, särskilt i Sverige. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 19 juni 2023Publicerad: 19 juni 2023

Under pandemin fick vi lära oss två nya ord: zoom- och teams-möten. Det visade sig att det gick alldeles utmärkt att ersätta allehanda fysiska möten med digitala möten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frågan var hur det skulle se ut när nedstängningarna efter pandemin försvann. Företagsresandet kom igång. Likaså befolkades kontoren igen. Men beteendet med digitala möten hänger kvar. Och det gäller i synnerhet i Sverige.

Sverige i topp

Enligt statistik från Eurostat använder hälften av Europas företag med fler än 10 anställda regelbundet digitala möten. Sverige toppar med hela 79 procent. Följt av Finland, Danmark och Norge (se diagram nedan).

Eurostat

Källa: Eurostat

Bredbandsutbyggnad

Det tycks finnas en korrelation till ekonomiskt välstånd och användningen av digitala möten. Att just de nordiska länderna toppar statistiken beror nog också till viss del på att den fasta bredbandsutbyggnaden är hög. Det är ju en förutsättning. Alla fall i väntan på mobilstandarden 5G. Länder med lägst andel digitala möten i Europa är följaktligen länder med lägre Bulgarien, Rumänien och Ungern.

Kontorsytan minskar

Sannolikt är det här en liten varningslampa för kontorsfastigheter i Sverige relativt andra länder. Den höga penetrationen av digitala möten signalerar att många anställda fortsatt arbetar hemma. Och det verkar fungera. Det torde leda till att behovet av kontorsytor minskar.

Läs även: Flexibelt kontor inte så flexibelt som det verkar

ANNONS

Läs även: Meningslösa möten kostar företag miljardbelopp

Läs även: Slopa mobilen och förbättra dina arbetsrelationer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]