Det finns bedömare som menar att det finns likheter mellan dagens aktiemarknad och aktieeuforin på 1920-talet. Det kan vara både en uppmuntrande och skrämmande jämförelse.
Ska 1920-talets börs upprepas?
Mest läst i kategorin
Då – för 100 år sedan – höll aktiemarknaden på att vakna till liv efter ett antal vedermödor och katastrofer. Första världskriget hade avslutats ett par år tidigare.
Krigsslutet följdes upp av spanska sjukan som med mellan 20–40 miljoner dödsoffer skördade fler liv än det nyss avslutade kriget. Sedan toppades anrättningen av en depression fram till 2021 som föregicks av inflation på över 20 procent. Det resulterade i ett börsfall på 50 procent.
Börsrally på 500 procent
Men det var tydligen en perfekt grogrund för börsen. 1920-talet blev förra seklets bästa årtionde med en kursuppgång på hela 500 procent. Att det sedan slutade med ett börsfall på 80 procent 1929 är en annan historia.
Frågan är dock om det går att dra några relevanta paralleller med 2020-talet?
Fem miljoner avlidna i Covid-19
Det mest uppenbara är coronapandemin som skulle kunna likställas med spanska sjukan. Men jämförelsen haltar betänkligt. Än så länge är väl bäst att tillägga.
Hittills är antalet döda i världen i Covid-19 ”bara” fem miljoner och det är på en mycket större population. Krig och depression är svårt att spåra. Visserligen hamnade världen i recession i samband med pandemin, men den blev kortvarig.
Närmare 1929 än 1921
Däremot var den negativa kursreaktionen våren 2020 nästan likvärdig med den som föregick 1920-talets börsuppgång. Om än mycket kortare. Dessutom var inte aktiemarknaden lika nedtryckt nu som då.
Vi har ju snart 13 år bakom oss med kursuppgång. Det känns tyvärr som aktiemarknaden är närmare 1929 än 1921. Åtminstone om man tittar på nobelpristagaren Robert Shillers konjunkturjusterade P/E-tal nedan.