Dagens PS

Vattenfall-ledamot: Kärnkraft via SMR för dyr

SMR
En av de små modulära reaktorerna (SMR) som är på gång testas i amerikanska Wyoming. Vattenfalls styrelseledamot Tomas Kåberger menar att tekniken är för dyr i relation till andra alternativ.(Foto: Natalie Behring /AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 feb. 2022Publicerad: 21 feb. 2022

Kärnkraftsindustrin har stora förhoppningar om små flyttbara reaktorer. Vattenfall är ett av de bolag som satsar, bland annat i Estland. Men en av ledamöterna menar att tekniken blir för dyr för att slå igenom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vattenfalls startegichef Andreas Regnell är entusiastisk kring kärnkraften. I en intervju med Sveriges Radio säger han att tekniken med SMR – små modulära reaktorer – är intressant av flera anledningar.

Dels tror han att kostnaden kan gå ner mycket om reaktorerna kan serietillverkas – då behöver man inte hitta på nya lösningar för varje enskild reaktor.

Dels blir ett elsystem mindre sårbart om ett av kraftverken behöver tas ur drift. Då är det en relativt liten del av elproduktionen som behöver ersättas, till skillnad från om en reaktor ställs av i dagens mer storskaliga kärnkraftverk.

Enligt Andreas Regnell handlar det om att få en bra balans av olika energislag.

SMR dyrare än beräknat

Men Tomas Kåberger, som är professor på Chalmers och sitter i Vattenfalls styrelse, tror inte att det kommer att vara rimligt att bygga ut svensk kärnkraft via SMR.

Han menar att branschen skönmålar möjligheterna och att kostnaderna kommer att vara mycket högre än man har räknat med. Tekniken kommer inte att bära sina kostnader utan politisk inblandning, tror han.

”Det man hoppas på är ju att genom att så småningom serietillverka små reaktorer kunna få ner kostnaderna. Men innan man kommer dit så kommer man att ha en period med mycket höga kostnader jämfört med konkurrerande elproduktionsteknologi och det är svårt att tro att man ska kunna komma över den långa kostnadspuckeln inledningsvis”, säger Tomas Kåberger till Sveriges Radio.

Det faktum att Vattenfall redan nu har gått in och satsat på en försöksanläggning med SMR i Estland ser han inte som ett tecken på teknikens styrka.

ANNONS

”Branschen satsar väldig lite pengar. Däremot är det klart att man tittar på det för att om det blir statliga stöd går det att göra det lönsamt”, säger Kåberger.

Läs också:

De vill bygga flyttbara minireaktorer i Sverige
SMR: Blir nygammal kärnkraft klimatets räddare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]