Sol- och vindenergi växer så snabbt att 1,5-gradersmålet fortfarande är inom räckhåll. Det menar den oberoende tankesmedjan Ember i en ny rapport. De rena energierna växer globalt med 20 procent per årtionde.
Sol och vind: Fortfarande chans för Parisavtalet
Mest läst i kategorin
Det är en mycket optimistisk prognos som kommer från Ember i en ny rapport i dag, enligt Reuters.
2021 ökade solenergin globalt med 23 procent och vindkraft med 14 procent. Nu star energislagen för 10,3 procent av elektriciteten globalt. 2021 var den siffran 9,3 procent, enligt Ember. Håller världens länder uppe ökningstakten kan vi faktiskt nå upp till Parisavtalets mål och hålla uppvärmningen under 1,5 grader, menar tankesmedjan.
Störst ökning av de förnybara energislagen stod Holland, Australien och Vietnam för. 10 procent mer av elproduktionen i de länderna kommer numera från förnybara källor och inte fossila. Det är en förändring som de tre länderna tillsammans har åstadkommit under en tvåårsperiod.
Parisavtalet hotat av ökad fossilanvändning
”Om de här trenderna kan bli kopierade på global skala, och upprätthållas, så kan energisektorn vara på väg att klara 1,5-gradersmålet”, skriver Ember i rapporten. I dag är det ofta processer om tillstånd som saktar ner utvecklingstakten.
Det som också kan sätta käppar i hjulet är att bara förnybar energianvändning ökar, utan också fossil. 2021 ökade den med 9 procent, till 10,042 TWh, eller 59 procent. Det omintetgör effekterna av den förnybara energiutbyggnaden.
Anledningen var den ekonomiska återhämtning som världen gick igenom. Den återhämtningen fick den globala efterfrågan på elektricitet att gå upp med 5,4 procent.
Störst var efterfrågan på energi i Kina, där den gick upp 13 procent 2021.
Men där kom förnybar energi för första gången också att utgöra en tiondel av energimixen förra året. Ember har stora förväntningar på den kinesiska kraftproduktionen, där solenergi, vattenkraft, kärnkraft och bioenergi har börjat utmana användningen av kol.
Läs också:
IEA: Noll chans att nå målet med kolet kvar
COP26 på upploppet: Här är de viktigaste frågorna