Dagens PS

Sjätte stora korallblekningen på barriärrevet

korallrev
Stora Barrärrevet har drabbats av sin sjätte massblekning. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 mars 2022Publicerad: 29 mars 2022

Stora barriärrevet har drabbats av sin sjätte stora massblekning, enligt den marina parkens ledning. Nästan inga rev på en 1 200 kilometer lång sträcka har klarat hettan, skriver The Guardian

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FN kommer att undersöka ärendet och ge ett utlåtande senare i veckan, enligt uppgifter till The Guardian.

David Wachenfeld, som undersöker reven åt Australiensiska institutet för marinvetenskap, säger att det är första gången som en massblekning äger rum under ett så kallat La Niña-år, då det ska vara kallare i vatten och luft.

“Men med det sagt så förändras klimatet och planeten och revet är omkring 1,5 grader varmare än det var för 150 år sedan. Till följd av det ändras vädret. Oväntade saker kan nu vara väntade. Ingenting förvånar mig längre”, säger Wachenfeld till The Guardian.

Stora barriärrevet är uppdelat i fyra zoner med 750 individuella rev. Alla fyra zonerna har drabbats av blekning, och därmed konstaterar forskarna att det rör sig om massblekning. Blekningen är i de flesta fall “allvarlig” och innefattar minst 60 procent av korallerna i ett rev.

Stora barriärrevet hårt utsatt

Wachenfeld uppger att det är är fjärde gången som en massblekning inträffar sedan år 2016, vilket tyder på ett accelererande förlopp. Första gången som en massbleknng på Stora barriärrevet dokumenterades var 1998.

När korallen bleks dör i allmänhet stora delar av ekosystemen kring reven också ut. De senaste tio åren har ungefär 14 procent av världens korallrev blivit blekta, enligt en tidigare studie.

Läs också:

Ny studie: Extremhetta är det “nya normala” för haven.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]