Dagens PS

Rise: Batteribranschen exploderar i Europa

Northvolts fabrik
Nortvolts fabrik i Skellefteå är bara en av många gigafabriker som batteribranschen bygger i Europa. (Foto: Erland Segerstedt/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 jan. 2022Publicerad: 31 jan. 2022

Batteribranschen växer snabbt i Europa. Forskningsinstitutet Rise räknar med att omkring 40 gigafabriker för batteritillverkning kommer att byggas bara de närmaste åren.

ANNONS

Mest läst i kategorin

EU och europeiska företag är angelägna om att inte vara alltför beroende av asiatiska bolag när det kommer till batteriförsörjningen, och nu växer batteribranschen. För bara några år sedan fanns det i princip inga planer på större batterifabriker i de europeiska länderna. Idag är 40 projekt inom batteribranschenantingen planerade eller under uppbyggnad, enligt forskningsinstitutet Rise.

”Jag kan under min yrkesmässiga livstid inte påminna mig om att jag har sett något motsvarande i satsning. Det skulle väl vara utrullningen av mobiltelefoni i mitten på 90-talet”, säger Claes Winzell, forsknings- och affärsutvecklare på Rise, till Sveriges Radio.

Batteribranschen är idag till 95 procent koncentrerad till bolag utanför Europa, främst i Asien. Fortfarande ligger de europeiska länderna efter på marknaden. Men det håller på att ändras. Bilindustrin driver på allt mer för större batteriproduktion.

Stora mängder kapital till batteribranschen

Förutom Northvolts stora fabrik i Skellefteå och Göteborg vill norska Freyr Battery eventuellt satsa på en gigafactory i Svenljunga. Dessutom ska Volvo Cars snart meddela vart deras fabrik ska placeras. Annan verksamhet med koppling till batteribranschen vuxit. Heart Aerospace som tillverkar batteridrivna flygplan har exempelvis ökat sin verksamhet från ett tiotal anställda till omkring 100 under det gångna året.

Men också i andra europeiska länder är batteriindustrin på frammarsch.

Lars Karlström är vd och ägare till Italvolt, som snart bygger en gigafabrik i norra Italien, ett bygge som inbegriper investeringar på 35 miljarder. Karlström menar att gigafactories och batterier det som driver hela den nya industrialiseringen.

”Kapitalmarknaden för den här typen av investeringar är väldigt, väldigt god”, säger han till Sveriges Radio.

Läs också:

ANNONS

Creandum investerar i danska laddplattformen
Framtida uppsida i amerikanska ChargePoint

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]