Vilket är bäst för miljön, en riktig gran till jul eller en syntetisk plastgran som kan användas år efter år?
Riktig gran till jul eller plastgran – vad är bäst för miljön?
Mest läst i kategorin
Eftersom träd kan fånga koldioxid i luften är det kanske inte en bra idé att såga ned granar. Det finns dock vissa bevis för att julgransodlingar kan ge miljömässiga fördelar.
Det tar tio år för en gran att växa till en storlek av 1,8 meter. Under de tio åren har granen tagit upp koldioxid i luften och varit en tillhåll för olika djur. För varje julgran som sågas ned planteras dessutom tre nya, detta enligt US National Christmas Tree Association.
Använd skogarna försiktigt
The Nature Conservancy skriver: “Forskning visar att ett av det bästa sättet att skydda skogar är att använda dem, försiktigt. När våra skogar sköts på ett hållbart sätt kan de producera förnybara resurser som julgranar och andra trätillverkade produkter”.
Det finns dock problem med hur julgranar odlas särskilt när det gäller användandet av bekämpningsmedel, men även risken för att planteringarna slår ut annan växtlighet. Den som väljer en riktig gran som julgran gör bäst i att välja en som har växt lokalt, för att minimera koldioxidutsläppen från transporten.
Kan användas många gånger
De som propagerar för artificiella julgranar argumenterar för att de kan användas flera gånger och i många år, men en stor nackdel är att de är tillverkade av plast, ofta polivinylklorid, PVC. Det är ett hållbart material, men det är också ett av de mest miljöförstörande av alla plastmaterial.
Eftersom PVC har ett högt innehåll av klorin, kan det producera giftiga föroreningar i form av toxiner som ackumuleras i djurs kroppar och klättrar uppåt i näringskedjan. Det är dessutom väldigt svårt att återvinna PVC och det hamnar därför i deponier där det ligger kvar i årtionden.
Högre koldioxidavtryck
Ett plastträds koldioxidavtryck är högre än ett riktigt träds koldioxidavtryck. Ett plastträd producerar ungefär 40 kilo växthusgasutsläpp, vilket är dubbelt så mycket som ett riktigt träd producerar om det hamnar på en soptipp och tio gånger så mycket som ett riktigt träd producerar om det förbränns.
Dessutom tillverkas 80 procent av alla konstgjorda träd i Kina och har gjort en lång resa innan det når ditt hem, en resa som har producerat enorma koldioxidutsläpp. Har du redan en konstgjord julgran är dock det bästa du kan göra för miljön att behålla den och fortsätta använda den i många år.
Läs mer: Filippinerna firar jul längst av alla – fyra månader om året
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.