Metoder för koldioxidinfångning där målet är att använda koldioxid i nya produkter fungerar sällan som tänkt, enligt Ny Teknik. En studie visar att bara fyra av 74 undersökta metoder har varit effektiva.
Problem med koldioxidinfångning – måste lagra
Mest läst i kategorin
Världen experimenterar med olika metoder för att koldioxidinfångning, både från direkta utsläppskällor och från den omgivande luften. I en del fall försöker man lagra koldioxiden någonstans där det tar mycket lång tid för den att ta sig ut i atmosfären igen (CCS). I andra fall försöker man återanvända den infångade koldioxiden på nytt. Den senare metoden kallas CCU (Carbon capture and usage).
Nu har en studie gått igenom 74 sådana metoder. Bara fyra av dem skulle kunna användas för att nå netto-noll-utsläpp 2050, skriver Ny Teknik. Åtta skulle kunna nå målet att halvera utsläpp till 2030. Resten fungerar inte tillräckligt bra.
Ett exempel på tveksamma metoder är att tillverka bränslen som metanol av infångad koldioxid. Tanken är att återanvända den koldioxid som redan finns i atmosfären och att det nya bränslet alltså inte tillför nya utsläpp. Men så fungerar det inte i praktiken, eftersom det är energikrävande att ta fram produkterna, vilket ofta görs med fossila bränslen.
Bara produkter som är framtagna utan hjälp av fossila bränslen för att lagra koldioxiden långsiktigt är effektiva nog.