Stora bolag i kol- och oljeindustrin klassas av Nordea som “omställningsbolag”, visar en Ekot-granskning. Bankens hållbarhetschef försvarar linjen.
Nordea kallar smutsiga bolag "omställningsbolag"
Mest läst i kategorin
“På investeringssidan så har vi en fossilpolicy och en lista på bolag som vi anser har möjlighet att tydligt ställa om och vara i linje med Parisavtalet”, säger Anders Langworth, hållbarhetschef på Nordea, till SR.
Ekot konstaterar att svenska storbanker visserligen är på väg att fasa ut sina investeringar i smutsiga bolag, det vill säga företag vars verksamheter bevisligen skadar klimatet och miljön.
Samtidigt gör bankerna undantag för de fossila bolag som uppges vara i färd med att ställa om till en mer hållbar produktion.
Dock råder det stora skillnader i synen på dessa företag när bankerna ska leva upp till sina klimatkrav i fondinvesteringarna.
Vad som är “omställningsbolag” skiljer sig markant
Bara tre bolag håller måttet enligt Swedbank.
Hos Handelsbanken kvalar 14 bolag in medan det rör sig om ett 20-tal företag hos SEB.
Samtidigt klassar Nordea över 100 bolag som omställningsbolag. Bland storbankens så kallade “omställningsbolag” finns företag som i dag är verksamma i både olje- och kolsektorn, exempelvis tyska giganten RWE.
“Den bedömning vi har gjort är när vi sätter den här listan baserat på vår kompetens och samråd med andra men jag går inte in på vilka bolag andra banker har på sina listor utan vi står för den lista som vi har”, säger Nordeas hållbarhetschef Anders Langworth till Ekot, som uppger att Nordea och även Swedbank och Handelsbanken offentliggör vilka företag man fortsätter investera i.
Det gör däremot inte SEB, vilket innebär att spararna inte har någon insyn i var deras fondpengar investeras i för bolag.
På frågan varför banken inte kommunicerar ut det, svarar Elisabeth Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB fondbolag SEB Investment Management:
“Bra fråga.”
Läs mer: SEB i skamvrån – bidrar mest i Norden till föroreningar
Läs även: Studie: Avkastningen styr AP-fonderna – inte hållbarhet
Läs också: Dina pensionspengar går till kolkraft i Kina
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.